Lai arī pēdējās pāris dienas Igaunijā līst lietus, sauso laika apstākļu dēļ tikpat kā pilnībā ir izžuvis Tallinas tuvumā esošais Keilas ūdenskritums, daļēji tiek vainota arī turpat esošā pirms pāris gadiem celtā hidroelektrostacija, vēsta Igaunijas Nacionālā televīzija.

Neraugoties uz Keilas upes zemo ūdens līmeni un faktu, ka šobrīd hidroelektrostacijas jauda ir mazāka par desmitdaļu, Igaunijas enerģētikas uzņēmums "Eesti Energia" savas stacijas darbību nav pārtraucis. Tas tiek darīts tikai nedēļas nogalēs, kad ūdenskritumu apmeklē tūristi un kāzinieki.

"Mēs veicām izmēģinājumu. Apturējām staciju, lai redzētu, kā tas ietekmē ūdenskritumu. Ūdenskritums paplašinājās par pusotru metru. Kad stacija strādā ar 9% jaudu, tad ūdenskritums ir šaurāks par metru. Tādējādi vizuālā efekta atšķirība ir ļoti neliela, stacijas apturēšana to īpaši neietekmē," sacīja "Eesti Energia" atjaunojamās enerģijas tehniskais vadītājs Valmars Ots.

Dabas zinātniekus līdzās vizuālajam efektam uztrauc zivju stāvoklis. "Ja tiešām ir tā, ka ūdens netek pa ūdenskritumu, bet gan caur elektrostaciju, tad ar šo rīcību tiek nodarīts kaitējums dabai. Runas par vizuālo efektu, protams, ir muļķības. Jau tā zivīm šobrīd jāiztiek ar nelielu daudzumu ūdens, elektrostacija šo problēmu tikai padziļina," norādīja ihtiologs Mēliss Tambets.

Uzņēmums "Eesti Energia" uzskata, ka ar savu darbību tas dabai un zivīm kaitējumu nenodara. "Derivācijas kanālam priekšā ir zivju barjera, tādēļ pa to tās iekļūt nevar. Turklāt upē nedzīvo tādas vērtīgas zivis, kuras būtu jāaizsargā," sacīja Ots.

Keilas ūdenskritums ir trešais lielākais ūdenskritums Igaunijā - 6 metrus augsts un 60 līdz 70 metrus plats. Pie Keilas ūdenskrituma ir uzņemta latviešu mākslas filma "Vella kalpi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!