Foto: UN Photo
Francijas tiesa otrdien devusi atļauju izmeklēt apsūdzības korupcijā, kas vērstas pret trim Āfrikas valstu vadītājiem.

Gabonas, Kongo un Ekvatoriālās Gvinejas līderi tiek turēti aizdomās par desmitiem miljonu eiro valsts līdzekļu izšķērdēšanu, lai Francijā iegādātos luksusa mājas un automašīnas.

Augstākās instances apelāciju tiesa nolēma, ka izmeklēšanas tiesneši var atklāt izmeklēšanu pret Kongo prezidentu Denisu Sasu Ngueso, Ekvatoriālās Gvinejas līderi Teodoro Obiangu Nguema Mbasogo un pērn mirušo Gabonas vadītāju Omaru Bongo.

Apsūdzības izvirzītas, balstoties uz korupcijas apkarošanas organizācijas "Transparency International" (TI) prasību.

TI uzskata, ka minētie līderi un viņu tuvinieki izšķērdējuši valstu līdzekļus, veicot apjomīgus pirkumus Francijā.

Atsaucoties uz franču likumsargu 2007.gada izmeklēšanu, TI norāda, ka Ekvatoriālās Gvinejas līderim pieder transportlīdzekļi vairāk nekā četru miljonu eiro (2,81 miljona latu) vērtībā, Bongo un viņa radiniekiem pieder 39 mājas, bet Ngueso un viņa tuviniekiem ir 112 banku konti.

Turklāt noskaidrojies, ka Bongo dzīvesbiedre iegādājusies "Daimler Chrysler" automašīnu, izmantojot čeku, kas piesaistīts Gabonas valdības kontam Francijā.

Pēc TI aplēsēm, šo trīs līderu kopējo īpašumu vērtība Francijā mērāma 160 miljonos eiro.

Iepriekšējos TI tiesvedības mēģinājumus bloķēja franču prokurori, tādēļ organizācija vērsās civiltiesā, un prasību otrdien galu galā atbalstīja apelāciju tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!