Fоtо: EPA/LETA
Interneta vietne "WikiLeaks" ir publicējusi slepenu sarakstu ar svarīgiem infrastruktūras objektiem visā pasaulē, kurus ASV Valsts departaments uzskata par vitāli svarīgiem ASV drošībai.

Valsts departaments 2009.gada februārī lūdza ASV diplomātiskās misijas ārvalstīs uzskaitīt infrastruktūras objektus un resursus, kuru zaudēšana varētu nopietni ietekmēt ASV veselības aizsardzības sistēmu, ekonomisko drošību vai nacionālo drošību.

Šajā sarakstā ir zemūdens kabeļi, sakaru iekārtas, ostas, minerālu resursi, stratēģiski svarīgas firmas un citi objekti visā pasaulē. Sarakstā ir iekļauti pat tādi objekti kā kobalta raktuve Kongo, čūsku pretindes fabrika Austrālijā un insulīna ražotne Dānijā.

Iespējams, ka šis ir skandalozākais no "WikiLeaks" līdz šim publicētajiem dokumentiem. Britu laikraksts "Times" atzina, ka šo sarakstu var izmantot teroristi, lai vērstos pret ASV.

Sarakstā ir izskaidrota arī šo objektu unikālā nozīme. Piemēram, Nadimas gāzesvada mezglam Rietumsibīrijā ir svarīga loma Krievijas gāzes piegādē Rietumeiropai. Ir minēta konkrētu farmaceitisko rūpnīcu vai asins produktu ražotņu loma attiecīgas produkcijas nodrošināšanai pasaules mērogā.

Bijušais Lielbritānijas ārlietu ministrs Malkolms Rifkinds nosodīja šī saraksta publicēšanu. "Šis ir vēl viens pierādījums, ka viņi ("WikiLeaks") ir galīgi bezatbildīgi, kas robežojas ar noziedzību. Šāda veida informācija interesē teroristus," sacīja Rifkinds.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !