Foto: EPA/LETA
Prestižās Saharova balvas laureāts kubiešu disidents Giljermo Farinjass trešdien neieradīsies uz balvas pasniegšanas ceremoniju, jo Havana viņam liegusi atļauju izbraukt no valsts.

"Skandalozā Kubas varas iestāžu attieksme ir nepieņemama, un Eiropas diplomātijai jāizdara atbilstoši secinājumi," otrdien paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) Eiropas Tautas partijas (EPP) frakcijas līderis Jozefs Dauls.

"Tas liecina, ka Kubas līderi nav mainījuši savus sliktos ieradumus. Tukšs krēsls tiks atstāts Farinjasam, lai uzsvēru mūsu dziļo neapmierinātību," piebilda Dauls.

Farinjass pirmdien pavēstīja, ka viņam, neskatoties uz EP prezidenta Ježija Buzeka lūgumu, joprojām nav piešķirta atļauja doties uz apbalvošanas ceremoniju.

"Līdz šim nekas neliecina par to, ka atļauja ir dota, un rīt ir otrdiena," AFP pirmdien pavēstīja Farinjass. Otrdiena ir pēdējā diena, kad viņš vēl varēja paspēt uz ceremoniju laikā.

EP oktobrī izlēma savu prestižo balvu par domas brīvību piešķirt 48 gadus vecajam kubiešu žurnālistam un psiholoģijas doktoram Farinjasam, kurš, riskējot ar savu dzīvību, gadu gaitā pieteicis vairākus bada streikus, protestējot pret Kubā pastāvošo komunistisko režīmu.

Viņa pēdējais bada streiks ilga 135 dienas un tika pieteikts pēc 23.februāra, kad gāja bojā viņa līdzgaitnieks, disidents Orlando Zapata.

Streiku Farinjass pārtrauca tikai pēc tam, kad Kubas valdība pēc sarunām ar Havanas katoļu baznīcas garīdzniecību atbrīvoja 52 politieslodzītos.

"Es ceru, ka [Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāve] Ketrina Eštone ņems to vērā attiecībās ar Kubu," uzsvēra Buzeks.

Eštones pārstāvis norādīja, ka arī viņa jūtas sarūgtināta.

Padomju atomfiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu par domas brīvību EP piešķir kopš 1988.gada. Uzvarētājam balvu pasniegs kopā ar čeku 50 000 eiro (35 000 latu) vērtībā.

Farinjass ir trešais kubietis, kurš saņēmis šo balvu. 2002.gadā to ieguva kubiešu aktīvists Osvaldo Paja, bet 2005.gadā - kubiešu politieslodzīto sievu protesta kustība "Las Damas de Blanco" ("Dāmas baltā").

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!