Ceturtdienas vakarā un naktī uz piektdienu pāri Farēru salām brāzās pāri orkāns, vēja ātrums brāzmās sasniedza 46-51 metru sekundē, liecina Dānijas Meteoroloģijas institūta dati.

Dānijai piederošās Farēru jeb Fēru salas atrodas starp Islandi, Lielbritāniju un Norvēģiju. Tajās ir aptuveni 49 tūkstoši iedzīvotāju.

Ciklons, kam dots vārds "Xaver", tālāk turpina virzīties uz Norvēģiju. Kā ziņots, Norvēģijas sinoptiķi pirmo reizi kopš 2010.gada janvāra izplatījuši brīdinājumu par gaidāmiem ekstrēmiem laikapstākļiem - orkānu, lieliem viļņiem, augstu ūdens līmeni piekrastē un spēcīgiem sniegputeņiem kalnos.

Atmosfēras spiediens ciklona centrā - uz ziemeļiem no Farēru salām - nakts vidū bija pazeminājies līdz 944 hektopaskāliem jeb 708 milimetriem dzīvsudraba stabiņa.

Saskaņā ar prognozēm vidējais viļņu augstums jūrā sasniedz 15-18 metru, bet atsevišķu viļņu virsotnes var pacelties 30 metru augstumā. Stiprais vējš un lielie viļņi apdraud gāzes un naftas ieguves platformas.

Jau ziņots, ka kalnos Skotijā ceturtdien tika fiksēta vēja pastiprināšanās brāzmās līdz 50 metriem sekundē. Kalnos tik stiprs vējš nav reta parādība.

Nedēļas beigās un pirmdien Britu salās, Skandināvijas dienvidos un Baltijas valstīs gaidāma jauna vētra, prognozē sinoptiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!