Slovēnijas parlaments trešdienas vakarā izteica neuzticību premjerministra Janeza Janšas labēji centriskajai valdībai.

Par Janšas valdības demisiju nobalsoja 55 no 90 deputātiem, bet 33 balsoja pret.

Parlaments par jauno valdības vadītāju izraudzīja kreisi centriskās opozīcijas politiķi un finansisti Alenku Bratušeku. 42 gadus vecā Bratušeka būs pirmā sieviete Slovēnijas premjerministra amatā.

Slovēnijā janvārī sākās politiska krīze pēc tam, kad korupcijas novēršanas birojs norādīja uz neprecizitātēm premjera Janšas nodokļu deklarācijā.

Bratušeka, iepazīstinot parlamentu ar savu programmu, sacīja, ka viņas galvenās prioritātes būs līdzšinējās valdības "pārmērīgo" taupības pasākumu mīkstināšana un ekonomikas izaugsmes stimulēšana.

Pēc 2011.gada decembrī notikušajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām  Janšas vadītā labēji centriskā Slovēnijas Demokrātiskā partija (SDS) izveidoja koalīciju ar  labēji centrisko partiju "Jaunā Slovēnija" ("NSi"), jaunizveidoto Gregora Viranta Pilsoņu sarakstu (DLGV), Tautas partiju (SLS) un Pensionāru demokrātisko partiju DeSUS.

Parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas notika pēc tam, kad parlaments izteica neuzticību kreisi centriskajam premjeram Borutam Pahoram. Janša kļuva par premjerministru 2012.gada februārī.

Atbalsta trūkums parlamentā liedza  Janšam īstenot taupības pasākumus un strukturālās reformas, kas nepieciešamas, lai valsts atkoptos pēc ekonomikas lejupslīdes, kas saistīta ar banku nozares problēmām, ko rada tā dēvētie sliktie parādi. Joprojām nerimst spekulācijas, ka Slovēnijai vajadzēs lūgt starptautisko aizdevumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!