Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns paudis bažas par kapitālistu "kultūras invāziju", kas apgrūtina valsts norobežošanu no ārpasaules, un uzsvēris, ka nepieciešams pastiprināt ideoloģisko apstrādi, trešdien ziņo mediji.

"Mums jāuzstāda moskītu tīkli divās vai trīs kārtās, lai novērstu, ka ienaidnieki nemitīgi izplata kapitālistu indi pēc tam, kad tā izplatījusies pāri robežai mūsu teritorijā," uzrunā valdošās partijas amatpersonām norādījis Kims.

"Mums arī jāuzņemas iniciatīva, lai izjauktu imperiālistu sazvērestības ideoloģiskai un kultūras invāzijai," viņš uzsvēris.

Ziemeļkorejas režīmam desmitgadēm ilgi izdevies izolēt savu tautu no ārpasaules, bet pēdējos gados informācijas barjeras profilaktiskais spēks ir mazinājies.

No Ķīnas kontrabandas ceļā ievestie mobilie telefoni ļauj cilvēkiem pierobežā pieslēgties Ķīnas serveriem un veikt starptautiskus zvanus. Paplašinājušās iespējas nelegāli piekļūt arī ārvalstu telekanāliem.

Melnajā tirgū ir plaši pieejami DVD diski un USB ierīces ar dienvidkorejiešu televīzijas seriāliem un ziepju operām, norādījuši ziemeļkorejieši, kuriem izdevies aizbēgt no valsts.

Dienvidkorejas laikraksts "JoongAng Ilbo" novembrī ziņoja, ka Ziemeļkorejā 80 cilvēkiem izpildīts nāvessods par ārvalstu filmu izplatīšanu. Neatkarīgs apstiprinājums šai informācijai nav gūts.

Tomēr draudošie cietumsodi, pastāvīgā novērošana un spēcīgā ideoloģiskā apstrāde nav spējusi mazināt pieprasījumu pēc ziņām un izklaidējošiem raidījumiem no ārpasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!