Foto: Reuters/Scanpix

Misisipi štata iedzīvotājam Džeimsam Everetam Dačkem (Dutschke) piespriest 25 gadus ilgs cietumsods – vīrietis sevi atzinis par vainīgu saindētu vēstuļu sūtīšanā ASV prezidentam Barakam Obamam, kādam senatoram un tiesai.

Kā vēsta ziņu aģentūra "Reuters", spriedums pasludināts, balstoties uz vienošanos, ko Dačke noslēdzis ar izmeklētājiem, un tagad indētājs pēc aresta pagājušā gada aprīlī ieslodzīts cietumā.

Dačke sevi atzinis par vainīgu ricīna izgatavošanā, kā arī saindētu vēstuļu nosūtīšanā Obamam, Misisipi štata senatoram Rodžeram Vikeram un Lī apgabala tiesnesei Seidijai Holandai.

Rezulātā saindēto vēstuli gan saņēma tikai tiesnese, bet vēstules Obamam un Vikeram ASV Pasta dienests bija pārtvēris.

Sākotnēji aizdomās par vēstuļu sūtīšanu tika turēts 45 gadus vecais dziedātājs Pols Kērtiss - Elvisa Preslija "dubultnieks", tomēr indes pēdas viņa mājās atrastas netika. Taču policija drīz vien nonāca uz Dačkes pēdām.

(Abi aizdomās turētie vīrieši ir no Misisipi štata pilsētas Tupelo, kur 1935. gadā dzimis "rokenrola karalis" Elviss Ārons Preslijs.)

Sākumā cīņas mākslu instruktors Dačke savu vainu kategoriski noliedza, tomēr, pārmeklējot viņa sporta zāli, tika atrasta aizsargmaska ar ricīna pēdām un viņa DNS paraugiem. Tāpat tika atklāts, ka viņš internetā iepircis indes izejvielas un lasījis atbilstošu literatūru.

Pretinde pret ricīnu nepastāv, tomēr veselības traucējumus vai pat nāvi šī inde var izraisīt vienīgi tad, ja noteiktā koncentrācijā organismā nokļūst pa elpošanas ceļiem. Savos aprēķinos Dačke tomēr bija kļūdījies, un nogalināt adresātus viņam tāpat nebūtu izdevies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!