Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņojis par kardināliem pārkārtojumiem valsts drošības dienestos, kas liek domāt par nopietnu šīs sistēmas centralizāciju un, pēc novērotāju vērtējuma, faktiski pielīdzināmi kādreizējās PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) atjaunošanai.
Ar Putina dekrētu Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) pārziņā nodots Federālais robežapsardzes dienests. Savukārt Federālā valdības sakaru un informācijas aģentūra, kas pārzināja interneta uzraudzību, likvidēta un lielākā daļa tās funkciju nodota FDD, bet vēl daļa - Aizsardzības ministrijai.

Šīs aģentūras direktoram Vladimiram Matjuhinam turpmāk uzdots vadīt jaunu struktūru - Aizsardzības ministrijas Valsts aizsardzības pasūtījuma komiteju.

Likvidēts arī Federālais Nodokļu policijas dienests.

Tādējādi FDD pārziņā nonākušas gandrīz visas tās struktūras, kas savulaik bija pakļautas VDK, izņemot Ārējo izlūkdienestu un Federālo apsardzes dienestu.

Ārējā izlūkdienesta pakļaušana Federālajam drošības dienestam acīmredzot nav paredzama arī turpmāk, jo Putins savulaik pats strādāja izlūkdienestā un, domājams, gribēs paturēt tā kontroli savās rokās. Savukārt apsardzes dienests līdztekus valstiski svarīgiem objektiem apsargā arī prezidentu un viņa ģimeni.

Baumas par to, ka Putins centīsies veidot "jaunu VDK", parādījās jau tūlīt pēc viņa ievēlēšanas par prezidentu 2000.gadā, tomēr uz šo soli nācās gaidīt trīs gadus, atgādina aģentūra RBC.

Kā reorganizāciju kārtējā apspriedē ar valdības locekļiem komentējis pats Putins, "lēmums ir pārdomāts un to atbalsta visas spēka struktūras". Šie dekrēti, kuru izpildei būs vajadzīgi grozījumi likumdošanā, jau otrdien iesniegti Valsts domē, viņš piebildis.

Pēc RBC vērtējuma, akūta nepieciešamība pēc "spēcīgas pretterorisma struktūras", iespējams, radusies pēc terora uzbrukumiem Maskavas Teātra centrā un Groznijas valdības ēkā.

Savukārt neatkarīgais deputāts, Valsts domes Drošības jautājumu komitejas loceklis Sergejs Jušenkovs izteicis viedokli, ka līdz ar šo dekrētu FDD atgūst tās funkcijas, kas tam bijušas Padomju Savienības laikā. "Acīmredzot Kremlis pirmsvēlēšanu gadā cenšas labāk kontrolēt savus pilsoņus," viņš secinājis.

Kā žurnālistiem atzinis Krievijas Valsts domes Labējo spēku savienības frakcijas vadītājs Boriss Nadeždins, minēto resoru likvidēšana un to nodošana FDD pārziņā liecina par nopietnu šīs organizācijas ietekmes pastiprināšanos.

Federālā Robežapsardzes dienesta vadītājs Konstantīns Tockis iecelts par Krievijas pastāvīgo pārstāvi NATO.

Vienlaikus par prezidenta pilnvaroto pārstāvi Ziemeļrietumu federālajā apgabalā iecelta pašreizējā sociālo jautājumu vicepremjere Valentīna Matvijenko. Pēc Nadeždina teiktā, tas liek domāt, ka drīzumā viņa var kļūt par nopietnu konkurenti Sanktpēterburgas gubernatora vēlēšanās pašreizējam gubernatoram Vladimiram Jakovļevam vai kādam no viņa iespējamajiem "mantiniekiem". Pagaidām nav zināms, kas stāsies Matvijenko vietā sociālo jautājumu vicepremjera amatā.

Līdzšinējam pilnvarotajam pārstāvim šajā apgabalā Viktoram Čerkesovam uzdots vadīt jaunu federālo struktūru - Valsts narkotiku nelikumīga apgrozījuma apkarošanas komiteju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!