Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indija piektdien nodeva ekspluatācijā savu pirmo pašbūvēto aviācijas bāzes kuģi, tādējādi cenšoties cīnīties pret Ķīnas daudz lielāko floti un paplašināt savas vietējās kuģu būves kapacitātes, raksta "Associated Press".

"INS Vikrant", kura nosaukums sanskrita valodā nozīmē "spēcīgs" vai "drosmīgs", ir Indijas otrais ekspluatācijā esošais aviācijas bāzes kuģis, kas pievienojas padomju laika "INS Vikramaditya", ko tā iegādājās no Krievijas 2004. gadā, lai aizsargātu Indijas okeānu un Bengālijas līci.

Jauno 262 metru garo kuģi, ko projektējusi Indijas flote un kas uzbūvēts Kočinas kuģu būvētavā Indijas dienvidos, atklāja premjerministrs Narendra Modi. Valdības vadītājs uzsvēra, ka šis aviācijas bāzes kuģis ne tikai papildina valsts jūras spēku spējas, bet arī to, ka Indija tagad ir to valstu vidū, kurām ir pašām sava aviācijas bāzes kuģu programma. "Šī ir vēsturiska diena un ievērojams sasniegums," sacīja Modi. "Tas ir piemērs valdības centieniem padarīt Indijas aizsardzības sektoru pašpietiekamu," viņš piebilda.

"INS Vikrant" ir lielākais valstī uzbūvētais karakuģis, un tas var pārvadāt aptuveni 1600 cilvēku apkalpi un uzņemt 30 lidmašīnu floti, tostarp iznīcinātājus un helikopterus, paziņoja Indijas jūras spēki.

Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas datiem vairāk nekā 75% aviācijas bāzes kuģa komponentu tiek iepirkti vietējā tirgū, un pusducis lielāko rūpniecības uzņēmumu un vairāk nekā 100 mazāku uzņēmumu tam nodrošina nepieciešamo aprīkojumu un iekārtas.

47 400 tonnu smagais karakuģis būs operacionāli gatavs līdz 2023. gada beigām pēc tam, kad būs izgājis pirmos nosēšanās izmēģinājumus ar Indijas Krievijā ražoto iznīcinātāju "MiG-29K". Indija plāno aprīkot kuģi ar vairāk nekā diviem desmitiem jaunu iznīcinātāju. Pašlaik tiek izskatīts "Rafale-M" no Francijas "Dassault" un "F/A-18 Block III Super Hornet", ko uzbūvēja uzņēmums "Boeing".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!