Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Jekaterinburgā 24. augustā tika aizturēts Krievijas opozīcijas politiķis Jevgēņijs Roizmans. Pret viņu ierosināta krimināllieta par "atkārtotu Krievijas armijas diskreditēšanu", par ko draud brīvības atņemšana līdz pat trim gadiem. Sākotnējās bažas, ka Roizmanu pārvedīs uz Maskavu un tur apcietinās, neapstiprinājās. Tiesa Jekaterinburgā kā drošības līdzekli noteica "noteiktu darbību aizliegumu". Tik maigs lēmums pieņemts tādēļ, ka Roizmans ir ļoti populārs politiķis Jekaterinburgā, bet šī pilsēta Krievijai ir ārkārtīgi svarīga. Jāatzīst, ka šīs pilsētas iedzīvotāji ne vienmēr rīkojas saskaņā ar Kremļa vēlmēm...

Kāpēc Roizmanu aizturēja

Kriminālvajāšana uzsākta Roizmana izteikumu dēļ – viņš pateicis, ka Krievija iebrukusi Ukrainā. Drīz pēc kara sākuma Krievijā tika pieņemti likumi, kas paredz administratīvu un kriminālu sodu par izteikumiem, kuros pausta nostāja pret karu. Administratīvo pārkāpumu kodeksa 20.3.3. punkts paredz naudas sodus, bet Kriminālkodeksa 280.3. punkts – liela apmēra naudas sodus vai brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem.

Kriminālvajāšana tiek uzsākta pēc atkārtotiem izteikumiem pret karu. Saskaņā ar cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Agora" vadītāja Pāvela Čikova teikto tiesās izskatītas jau aptuveni 3500 administratīvās lietas par Krievijas bruņoto spēku diskreditēšanu un gandrīz visos gadījumos apsūdzētie atzīti par vainīgiem. Tas nozīmē, ka visi šie cilvēki pakļauti kriminālvajāšanas riskam, ja vēlreiz paudīs šādus uzskatus. Vietnē "OVD-info" minētas 3807 administratīvās lietas, kas ierosinātas saskaņā ar šo pantu. Citos rakstos aplūkoti arī pārējie "pretkara" represiju paņēmieni.

Roizmans jau sākotnēji iestājās pret karu, turklāt atteicās pamest Krieviju. Viņa "kontā" jau bija trīs administratīvie protokoli, balstīti uz 20.3.3. pantu. Pirmais – par tvītu, otrais – par "YouTube" video, trešais – par ierakstu "Telegram" platformā. Trīs reizes viņam piemērots naudas sods 50 000 rubļu (825 eiro) apmērā. Aizliegtā frāze, ko viņš pateicis, ir "iebrukums Ukrainā".

"Šādā situācijā ir grūti aizstāvēties, jo nevaru sevi attaisnot – pateicu to, ko domāju. Ja redzu melnu, tad saku – tas ir melns. Redzu baltu, saku – lūk, balts. Vai man paskaidrot, kāpēc es to pateicu? Jo esmu normāls, domājošs cilvēks," situāciju komentēja pats Roizmans.

Drošības līdzeklis "noteiktu darbību aizliegums" tiek piemērots kā alternatīva mājas arestam. Parasti tas nozīmē aizliegumu lietot mobilo telefonu un internetu, noteiktās diennakts stundās nedrīkst pamest savu mājokli, kā arī liegts apmeklēt sabiedriskas vietas un pasākumus, skaidro Čikovs. Viņš uzskata, ka Roizmanam reāls cietumsods nedraud, jo runa ir par neliela nozieguma izdarīšanu. Turklāt viņš iepriekš nav sodīts, vismaz juridiski ne, lai gan padomju gados sodāmība viņam bija.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!