Foto: Publicitātes attēli

Eiropas Komisija ir ierosinājusi jaunu Eirobas Savienības (ES) kiberaizsardzības politiku, lai palīdzētu valstu valdībām sadarboties kiberuzbrukumu apkarošanā no tā'dam valstīm kā Krievija, raksta medijs "Politico".

Jaunā paziņojuma dokumentā ES izpildvara un tās ārlietu dienests aicina valdības izveidot struktūras, kas koordinētu kiberaizsardzības politiku, tostarp ES Kiberaizsardzības Koordinācijas Centru, ES Kiberkaujinieku konferenci un kopīgus vingrinājumus jaunā "CyDef-X" projekta ietvaros.

"Drošības vide Eiropā ir krasi mainījusies," sacīja ES augstākais pārstāvis ārlietās un droš''ibas politikā Žuzeps Borels, piebilstot, ka "mums [ES] jāpielāgo mūsu aizsardzības politika šai jaunajai videi."

Valstu valdības ir atbildīgas par savu kiberaizsardzību, bet, tāpat kā tās 5G drošības instrumentu komplekts telesakaru tīklu aizsardzībai, ES piešķir savu politisko nozīmi centieniem koordinēt valstu galvaspilsētas un panākt, lai eksperti un amatpersonas sadarbotos ciešāk.

Priekšlikums sagatavots pēc tam, kad “arvien vairāk darbību kibertelpā veic gan valstis, gan nevalstiskie aktori”, sacīja ES Digitālās nodaļas vadītāja Margrēte Vestagere.

“Mēs esam redzējuši Krievijas uzbrukumu “Viasat” satelītam,” viņa sacīja, atsaucoties uz uzbrukumu satelītpakalpojumu sniedzējam, kas notika tieši dažas stundas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā februārī. “Acīmredzot var kavēt bruņoto spēku darbību, uzbrūkot civilajai infrastruktūrai,” sacīja Vestagere.

Kiberaizsardzības politika ir daļa no plašākas drošības un aizsardzības paketes, kas ietver arī pasākumus Eiropas militārās mobilitātes uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!