Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas valsts politiku īstenojošā privātā militārā grupējuma "Vagner" kaujinieki Ukrainas pierobežas apgabalos sākuši veidot jaunu bruņotu struktūru, paziņojis "Vagner" saimnieks Jevgēņijs Prigožins.

""Vagner" palīdz un turpinās palīdzēt iedzīvotājiem pierobežas rajonos mācīties būvēt inženierbūves, apmācīt un organizēt kaujiniekus. Liels skaits cilvēku jau ir gatavi aizstāvēt savu zemi," atsaucoties uz Prigožina kompāniju "Concord", viņa teikto citē "The Moscow Times".

Prigožins skaidrojis, ka viņa grupējuma galvenais mērķis ir Belgorodas un Kurskas apgabalos, kuri robežojas ar Ukrainu un kuru pierobežas ciemi regulāri cieš apšaudēs, sākt būvēt nocietinājumus un veidot apmācību bāzes. Uzbrukumos ciemiem Krievija vaino Ukrainas armiju (attēlā zemāk apšaudē bojāta ēka Muromas pilsētā Krievijas Belgorodas apgabalā vien dažus kilometrus no Ukrainas robežas).

Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Ja vēlaties mieru, gatavojieties karam," Prigožins esot skaidrojis savu jaunāko militāro iniciatīvu, norādot, ka katram krievam ir tiesības aizstāvēt savu dzimteni pēc saviem ieskatiem.

Prigožins septembrī pirmo reizi atzina sen pierādīto faktu, ka izveidoja un vada "Vagner" kopš 2014. gada. Gadiem ilgi viņš un Krievijas politiskā vadība noliedza šāda grupējuma pastāvēšanu un tās saistību ar valsts struktūrām. Sākotnēji grupējuma kaujinieki karoja tikai Ukrainā, bet turpmākajos gados pildīja Krievijas ārpolitikas mērķus, kā arī pelnīja ar drošības uzturēšanu dažādās valstīs Āfrikā, Tuvajos Austrumos un Latīņamerikā.

Vismaz kopš septembra "Vagner" kļuvusi par vienu no Krievijas militārajiem balstiem Ukrainas ofensīvā. Grupējuma rindas papildinātas ar tūkstošiem vīru no Krievijas cietumiem.

Prigožins, kurš arī ilgstoši tiek apsūdzēts par tā dēvēto troļļu fermu uzturēšanu, lai ietekmētu sabiedrisko domu Krievijā un rietumvalstīs, arī atzinis iejaukšanos ASV vēlēšanās.

Prigožins pēdējo mēnešu laikā kļuvis par vienu no redzamākajiem politiskās un militārās elites pārstāvjiem, kā dēļ analītiķi lēš, ka viņš vēlas ieņemt būtiskāku lomu Krievijas politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!