Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijā Sanktpēterburgas pilsētas Smoļņijas rajona padomes deputāts Ņikita Juferjevs vērsies Ģenerālprokuratūrā un Iekšlietu ministrijā ar prasību ierosināt krimināllietu pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pēc panta par "viltus ziņu" izplatīšanu, jo Putins nesen, runājot publiski, Krievijas iebrukumu Ukrainā nodēvējis par karu, kas Krievijā ir aizliegts.

Juferjevs lūdz pārbaudīt Putina izteikumus 21. decembrī Maskavā konferencē. Tās gaitā viņš izteica vārdu "karš".

"Mūsu mērķis nav vis griezt šī militārā konflikta spararatu, bet gluži pretēji - izbeigt šo karu. Mēs uz to tiecamies un tieksimies," žurnālistiem sacīja Putins.

"Par šādiem vārdiem par karu jau ir notiesāti vairāki tūkstoši cilvēku," paskaidroja Juferjevs.

Septembrī Juferjevam tika sastādīts protokols par armijas "diskreditāciju' pēc tam, kad Smoļņijas rajona deputāti bija aicinājuši Valsts domi izvirzīt Putinam apsūdzības valsts nodevībā par pret Ukrainu izvērsto karu.

Skolās ievieš militāro mācību

Krievijas izglītības ministrija apstiprinājusi skolu programmas, kas cita starpā ietver sākotnējās militārās apmācības kursu un stundas, kas veltītas tā dēvētajai īpašajai militārajai operācijai Ukrainā.

Kā ziņo tīmekļa izdevums "Mediazona", attiecīgi dokumenti publicēti Krievijas normatīvo aktu portālā.

Saskaņā ar jaunajām programmām vecāko klašu skolēniem Krievijas vēstures kursā nāksies apgūt tādas tēmas kā "2014. gada valsts apvērsums" Ukrainā, "Krimas un Sevastopoles atkalapvienošanās ar Krieviju", Maskavas "humanitārā palīdzība" teroristu bandām, kas sevi pasludinājušas par tā dēvētajām Doņeckas un Luhanskas tautas republikām, kā arī "speciālā militārā operācija" un tai sekojošās "ASV un to sabiedroto sankcijas".

10. un 11. klašu skolēniem nāksies apgūt arī "sākotnējās militārās sagatavošanas elementus", kas būs iekļauti kā atsevišķs modulis "drošas dzīves pamatu" blokā.

Skolēniem paredzēts mācīt noteikumus šaušanai ar Kalašņikova triecienšauteni, rokasgranātu darbības principus un pirmās palīdzības sniegšanu kaujas apstākļos, kā arī iepazīstināt ar atbildību par dalību "destruktīvās jaunatnes subkultūrās un ekstrēmistiskās apvienībās", "labēji radikālos grupējumos ar nacistisku noslieci" un "kreisi radikālās sabiedrībās".

Vienlaikus "drošas dzīves pamatu" stundās skolēniem tiks mācīts, "kā nekļūt par informatīvā kara upuriem".

Mācības saskaņā ar jaunajām federālajām skolu programmām tiks uzsāktas nākamā gada 1. septembrī.

Deg kara komisariāts un armijas novietne

Naktī uz piektdienu Maskavā izcēlies ugunsgrēks kādas Krievijas armijas vienības novietnē, bet Saratovas apgabalā nezināmas personas aizdedzinājušas kara komisariātu, ziņo Krievijas mediji.

"Telegram" kanāls "Baza" publicējis videoierakstu, kurā redzams dūmu stabs, kas paceļas no karaspēka vienības novietnes teritorijas, un liels skaits ugunsdzēsēju mašīnu.

Savukārt aģentūra "Moskva" vēsta, ka ugunsgrēks izcēlies karaspēka novietnes teritorijā esošajās garāžas un ka liesmas aptvērušas 200 kvadrātmetru lielu platību.

Krievijas Ārkārtējo situāciju ministrija ziņo, ka cietušo neesot.

Krievijas mediji arī ziņo, ka Ivantejevkā nezināmas personas mēģinājušas aizdedzināt kara komisariātu.

Dežurējošā virsnieka kabinetā atrastas plastmasas pudeles atliekas, kurā atradies kāds uzliesmojošs šķidrums.

Lai gan kabinets stipri cietis, liesmas tomēr izdevies apslāpēt, pirms tās pārmetušās uz citām telpām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!