Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais pāvests Benedikts XVI ir miris savā Vatikāna rezidencē 95 gadu vecumā, gandrīz desmit gadus pēc tam, kad viņš veselības stāvokļa dēļ atkāpās no amata, sestdien, 31. decembrī, ziņo raidorganizācija BBC.

Viņš vadīja katoļu baznīcu mazāk nekā astoņus gadus, līdz 2013. gadā kļuva par pirmo pāvestu, kurš atkāpās no amata kopš Gregora XII 1415. gadā.

Pēdējos gadus Benedikts pavadījis klosterī Vatikāna sienās. Viņa pēctecis pāvests Francisks sacījis, ka viņu tur bieži apmeklējis.

Lai gan bijušais pāvests kādu laiku bija slims, Svētais Krēsls sacījis, ka viņa stāvoklis ir pasliktinājies pieaugošā vecuma dēļ.

Lielāko daļu viņa pāvesta amata laiku katoļu baznīca saskārās ar apsūdzībām, juridiskām prasībām un oficiāliem ziņojumiem par gadu desmitiem ilgušo priesteru vardarbību pret bērniem.

Šā gada sākumā bijušais pāvests atzina, ka, būdams Minhenes arhibīskaps, nav rīkojies saistībā ar četriem vardarbības pret bērniem gadījumiem, atklāja Vācijas katoļu baznīcas izmeklēšana, uz kuras rezultātiem atsaucās britu raidsabiedrība BBC.

Benedikta īstais vārds ir Jozefs Racingers. Viņš dzimis Bavārijā. Par pāvestu tika ievēlēts 2005. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!