Foto: AP/Scanpix/LETA
Baltkrievijā sākusies tiesas prāva pret opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku, apsūdzot viņu valsts nodevībā, ziņo aģentūra "Reuters".

Cihanouska un citi opozicionāri tika apsūdzēti valsts nodevībā un mēģinājumos pārņemt varu, pirms prāvas ziņoja tiesa.

"Baltkrievijā godīgu tiesas prāvu nav. Mūsu valstī mēs dzīvojam absolūtā beztiesiskumā, tādēļ rītdienas sēde būs farss un šovs. Tas nebūs taisnīgums," intervijā ar "Reuters" Pasaules ekonomikas forumā pirmdien apgalvoja Cihanouska.

Viņa arī apgalvo, ka pieprasīja nepieciešamos dokumentus no tiesas piešķirtā jurista, bet neko nav saņēmusi.

"Cihanouska pasludināja sevi par pēdējo vēlēšanu uzvarētāju un par vienīgo nacionālo līderi, kuru ievēlējuši Baltkrievijas iedzīvotāji," komentēja Ģenerālprokuratūras birojs.

Dienu pirms prāvas sākšanās Baltkrievija nāca klajā ar jaunām apsūdzībām pret Cihanouskas vīru Sergeju Cihanouski, kurš atrodas apcietinājumā. 2020. gadā blogeris tika arestēts, kad mēģināja kandidēt uz prezidenta krēslu. Pēc tam viņa vietā kandidatūru pieteica Svjatlana Cihanouska.

2020. gadā Cihanouska pameta Baltkrieviju pēc prezidenta vēlēšanām. Cihanouskai par apsūdzībām šobrīd draud 15 gadu cietumsods.

Šobrīd Baltkrievijā par politiski motivētām apsūdzībām apcietinājumā varētu atrasties aptuveni 1500 cilvēku, apgalvo tiesību aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!