Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Austrālija plāno ieguldīt teju divus miljardus ASV dolāru amerikāņu militāro helikopteru "Black Hawk" iegādei, tādējādi plānojot aizstāt līdz šim izmantotos Eiropas "Taipan" lidaparātus, ziņo medijs "Aljazeera".

Austrālija ziņo, ka iegādāsies 40 lidaparātus.

ASV ražotais "Black Hawks" aizstās Austrālijas "Taipan" militāros helikopterus, kuru dārgā uzturēšana gadiem ilgi radīja problēmas Kanberai, trešdien komentēja Austrālijas Aizsardzības ministrs Ričards Marls.

"Mēs neesam spējuši ar "Taipan" nolidot tik daudz stundu, cik būtu nepieciešams. Esam pārliecināti, ka mēs to visu varam iegūt no "Black Hawks" helikopteriem. Tā ir platforma ar ko mēs esam pazīstami."

ASV "Black Hawks" atbilst valsts stratēģiskajām vajadzībām, komentēja Austrālijas ģenerālmajors Džeremijs Kings. "Šis darījums nozīmēs, ka turpmākajos gados mēs varēsim turpināt aizstāvēt Austrāliju un vajadzības gadījumā reaģēt drošos un efektīvos veidos,"

Francijas valdībai ir ievērojama līdzdalība Eiropas aviācijas uzņēmumā "Airbus", kas ražo "Taipan" militāros helikopterus. Parīze mudinājusi Austrāliju saglabāt Francijas ražoto lidaparātu floti.

Austrālijas Aizsardzības ministrs apgalvo, ka vairākkārt runājis ar savu Francijas kolēģi un ir pārliecināts, ka ASV helikopteru iegāde neietekmēs atjaunotās attiecības ar Franciju.

"Svarīgākais šajā situācijā ir būt godīgiem pret Francijas pārstāvjiem," komentēja Marls.

Atteikšanās no Eiropas nodrošinātajiem lidaparātiem seko kā turpinājums Austrālijas 2021. gada lēmumam atteikties no Francijā ražotajām zemūdenēm.

Austrālijas toreizējās konservatīvās valdības lēmums pārtraukt 90 miljardu vērto vienošanos ar Franciju uzsāka diplomātisku strīdu un attiecības valstu starpā kļuva saspringtas. Francijas prezidents Emanuels Makrons Austrālijas tā laika ministru prezidentu Skotu Morisonu apsūdzēja melos. Rezultātā Parīze atsauca savu vēstnieku no Austrālijas galvaspilsētas Kamberas.

Lēmumu iegādāties ASV ražotos helikopterus ietekmējusi arī Ķīnas klātbūtnes pastiprināšanās Indijas un Klusā okeāna reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!