Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Četras jaunas militārās bāzes, ko izmantos Filipīnās dislocētie ASV spēki, tiks izveidotas dažādās vietās visā valstī, tostarp provincē, kas atrodas pretī Dienvidķīnas jūrai, paziņojis Filipīnu prezidents Ferdinands Markoss jaunākais, uz kuru atsaucas "Al Jazeera".

Markosa administrācija pagājušajā mēnesī paziņoja, ka ļaus rotējošām ASV spēku vienībām uz nenoteiktu laiku uzturēties četrās jaunās Filipīnu militārajās bāzēs papildus piecām citām, kas iepriekš tika izveidotas saskaņā ar 2014. gada Pastiprinātas aizsardzības sadarbības nolīgumu (EDCA).

Jauno bāzu atrašanās vietas ietvers apgabalus Filipīnu ziemeļos, kas varētu saniknot Ķīnu, jo tas nodrošinātu ASV spēkus ar labi novietotu bāzes punktu netālu no Ķīnas dienvidiem un Taivānas.

"Filipīnās ir izkaisītas četras papildu [militārās] bāzes — dažas ir ziemeļos, dažas ir ap Palavanu, dažas tālāk uz dienvidiem," trešdien žurnālistiem sacīja Markoss, apmeklējot Filipīnu armijas dibināšanas pasākumu.

Markoss sacīja, ka precīza informācija par bāžu atrašanās vietām tiks izziņota drīzumā, piebilstot, ka šīs vietas veicinās valsts spēju aizstāvēt tās lielākās salas Luzonas "austrumu pusi", kas ir Taivānai tuvākā galvenā Filipīnu sala.

Daži pašvaldību vadītāji iebilst pret Markosa lēmumu atļaut ASV spēkiem iekļūt valstī, bažījoties, ka viņi varētu tikt ierauti konfliktā pār Taivānu starp ASV un Ķīnu. Markoss trešdien sacīja, ka ir sazinājies ar vietējās valdības amatpersonām, lai informētu par paplašinātās ASV militārās klātbūtnes nozīmi viņu teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!