Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pievienojās Komunistiskajai partijai 80. gadu beigās - laikā, kad Lietuva sāka attīstīties neatkarības kustība, ziņo Baltijas valsts sabiedriskais medijs LRT.

Žurnālists Dovids Pančerovs sociālajā tīklā "Facebook" ievietoja dokumentus, tostarp Nausēdas pieteikumu pievienoties partijai, kas valdīja PSRS.

"Dokumenti liecina, ka viņš [Nausēda] iestājās komunistiskajā partijā, kad tika dibināta "Sąjūdis" [reformu kustība]. Viņa pieteikums uzņemšanai Komunistiskajā partijā tika iesniegts 1988.gada 20.maijā, partijas biļete izsniegta 1988.gada 27.jūnijā," savā ierakstā norādīja Pančerovs.

"Sąjūdis" jeb Lietuvas Reformu kustība tika dibināta 1988.gada 3.jūnijā. Tā bija viens no dzinējspēkiem Lietuvas centieniem iegūt neatkarību no PSRS, kas tika pasludināta 1990. gada 11. martā.

Prezidenta Nausēdas kanceleja aģentūrai BNS apstiprināja, ka viņš patiešām iestājās Komunistiskajā partijā 1988.gada maijā, taču norādīja, ka tās darbībā nepiedalījās.

Kandidējot uz prezidenta amatu 2019.gadā, Nausēda savā biogrāfijas rakstā nenorādīja savu piederību Komunistiskajai partijai un Centrālās vēlēšanu komisijas oficiālajā anketā jautājumu par pašreizējo vai pagātnes politisko piederību atstāja tukšu. Pēc prezidenta kancelejas teiktā, atbilde uz šo jautājumu anketā nebija obligāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!