Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Persona, kas nopludināja Pentagona slepenos dokumentus esot aptuveni 20 gadus vecs ieroču entuziasts, kurš strādājis vienā no ASV militārajām bāzēm, atsaucoties uz medija "Washington Post" ziņu, vēsta aģentūra "Reuters".

Persona šos dokumentus izplatījusi aktīvistu grupā komunikācijas platformā "Discord". Šajā grupā esošajiem aptuveni 20 cilvēkiem kopīga ir aizraušanās ar ieročiem, militāro aprīkojumu un Dievu.

Medijs savu informāciju balstījis uz intervijām ar diviem "Discord" grupas biedriem.

Pati saziņas platforma "Discord" trešdien paziņojumā norādīja, ka tā sadarbojas ar varasiestādēm, lai risinātu radušos situāciju.

Pagājušajā nedēļā pēc Pentagona paziņojuma par dokumentu nopludināšanu ASV Tieslietu Departaments uzsāka oficiālu izmeklēšanu. ASV Aizsardzības ministrijas dokumentu nopludināšana tiek raksturota kā viena no pēdējo gadu postošākajām informācijas noplūdēm.

Personas lietotājvārds platformā bijis OG, kas ir saīsinājums "Oriģinālajam Gangsterim" jeb "vecās skolas tradicionālistam". Grupas biedrs informēja, ka persona bijusi vismaz 20 gadus veca un viņš bijis kā līderis pārējiem grupas biedriem.

"Viņš ir trenēts, spēcīgs un bruņots. Viss, ko var sagaidīt no kaut kādas trakas filmas," anonīmi komentējis nepilngadīgs grupas biedrs.

Fotogrāfijas ar slepenu informāciju publicētas platformā "Discord", kā arī "4Chan", "Telegram" un "Twitter".

ASV varasiestādes aktīvi izmeklē dokumentu nopludināšanu, lai novērtētu kaitējumu nacionālajai drošībai un attiecībām ar sabiedrotajiem, ieskaitot Ukrainu.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, ziņoja, ka pēdējo dienu laikā sociālajos tīklos ir nonākuši vairāki desmiti nopludinātu dokumentu, kas ietver novērtējumus un slepenus izlūkošanas ziņojumus, kas attiecas ne tikai uz Ukrainu un Krieviju, bet arī ASV sabiedroto analīzi. Tomēr nav skaidrs, vai šie dokumenti ir autentiski vai safabricēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!