Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkoreja ceturtdien veica pirmo starpkontinentālās ballistiskās raķetes testu mēneša laikā, iespējams, pirmo reizi izmēģinot jaunu mobilāku, grūtāk identificējamu raķeti, ziņo "Associated Press" (AP).

Raķeti izšāva netālu no Ziemeļkorejas galvaspilsētas Phenjanas un tā nokrita ūdeņos starp Korejas pussalu un Japānu pēc 1000 kilometru lidojuma, teikts Dienvidkorejas Apvienotā štāba priekšnieku paziņojumā.

Seula raķetes darbības diapazonu raksturoja kā vidēju, potenciāli tālu. ASV Nacionālā drošības padome to nodēvēja par tāla darbības rādiusa raķeti, un Japānas valdība paziņoja, ka tai, iespējams, ir starpkontinentāls darbības rādiuss.

Dienvidkorejas armija uzskata, ka Ziemeļkoreja palaidusi jauna veida ballistisko raķeti, iespējams, izmantojot cieto degvielu, sacīja aizsardzības sektora amatpersona. Ja testā būtu izmantota cietā degviela, tas būtu pirmais šāda ieroča tests Phenjanas izpildījumā. Līdz šim visas Ziemeļkorejas starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmantojušas šķidrās degvielas, kas jāuzpilda pirms palaišanas. Bet degviela cieto dzinēju ierocī jau ir ielādēta, ļaujot raķeti vieglāk pārvietot un ātrāk izšaut.

Cietās degvielas starpkontinentālā ballistiskā raķete ir viens no galvenajiem augsto tehnoloģiju ieročiem, ko Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir apņēmies pievienot savas valsts arsenālam. Viņš vēlas arī raķeti ar vairākām kodolgalviņām, kā arī kodolzemūdeni, hiperskaņas raķeti un spiegu satelītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!