Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidents Sirils Ramafosa otrdien pavēstīja, ka valdošais Āfrikas Nacionālais kongress (ANC) vēlas, lai valsts izstājas no Starptautiskās Krimināltiesas (SKT), kas pagājušajā mēnesī izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina aresta orderi.

Pretorijā šovasar notiks BRICS valstu samits, un DĀR, ņemot vērā SKT orderi, Putins būtu jāaiztur, ja viņš nolemtu samitu apmeklēt.

"Jā, valdošā partija ir pieņēmusi lēmumu - tas būtu prātīgi, ja Dienvidāfrika izstātos no SKT," ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti kopīgajā preses konferencē sacīja Ramafosa.

Lēmums, kas pieņemts pēc ANC nedēļas nogales sanāksmes, tāds pamatā ir tāpēc, ka izturēšanās pret dažām valstīm, kā tas tiek saskatīts, ir netaisnīga, skaidroja prezidents.

"Mēs gribētu, lai šis jautājums par netaisnīgu izturēšanos tiktu nopietni izdiskutēts, bet tajā pat laikā valdošā partija vēlreiz ir nolēmusi, ka būtu jāizstājas," viņš sacīja.

Izsakoties par to, vai DĀR aizturētu Putinu, Ramafosa sacīja, ka "šis jautājums tiek izskatīts".

DĀR atteikusies nosodīt Krievijas pilna mēroga karu pret Ukrainu, skaidrojot, ka vēlas palikt neitrāla un ka dod priekšroku dialogam, lai tiktu izbeigts karš.

Šī nav pirmā reize, kad DĀR mēģina izstāties no SKT.

Šāds mēģinājums tika veikts 2016. gadā - gadu pēc tam, kad valstī Āfrikas Savienības samitu apmeklēja Sudānas prezidents Omars al Baširs. DĀR atteicās Baširu aizturēt, kaut arī SKT bija izdevusi viņa aresta orderi saistībā ar apsūdzībām kara noziegumos.

Pretrunīgais lēmums par izstāšanos tika atsaukts, kad vietējā tiesa bija nolēmusi, ka šāds solis būtu pretrunā ar konstitūciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!