Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Attēli liecina, ka līdz 2023. gada martam Krievijas spēki bija izveidojuši smilšu maisu kaujas pozīcijas uz vairāku no sešām Zaporižjas atomelektrostacijas (ZNPP) reaktoru ēkām, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Londona ziņo, ka Krievija ZNPP kontrolē kopš 2022. gada marta. Tomēr šī ir pirmā norāde uz faktisko reaktoru ēku integrāciju taktiskajā aizsardzības plānošanā.

Krievija, visticamāk, ir izveidojusi šīs pozīcijas, jo tā ir arvien vairāk nobažījusies par lielu Ukrainas ofensīvu. Ļoti iespējams, ka šī kustība palielina ZNPP drošības sistēmu bojājumu iespējamību, ja ap to notiks kaujas, norāda Lielbritānijas ministrija.

Tomēr tiešs katastrofāls bojājums reaktoriem ir maz ticams, ja piepildās paši ticamākie kauju scenāriji, kas saistīti ar kājnieku ieroču izmantošanu, jo konstrukcijas ir ļoti nostiprinātas, noslēgumā raksta britu izlūki.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!