Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kopš Sudānā aprīlī izcēlās bruņots konflikts starp "Ātrā atbalsta spēkiem" (RSF) un armiju, vismaz 50 bērni slimnīcu darbaspēka trūkuma dēļ ir gājuši bojā valsts lielākajā bērnu namā "Migoma", ziņo aģentūra "Reuters".

Kā apgalvo ārste Abēra Abdulla, katru dienu bērnu namā mirst vidēji divi, trīs vai četri bērni. Sešu nedēļu laikā kopš kara sākšanās dzīvību zaudējuši vismaz 50 bērnu no kuriem aptuveni 20 bija zīdaiņi. Viņu vidū ir arī 13 mazuļi, kas nomira aizvadītajā piektdienā.

Kā atminas Abdulla, dažas dienas pēc kara sākuma Hartūmā, viņa centusies parūpēties par simtiem zīdaiņu un bērnu, jo militārais konflikts valstī atturējis lielāko daļu darbinieku no iespējas strādāt un palīdzēt rūpēties par bāreņiem.

Bāreņu nama augstākajos stāvos izmitināti tieši mazuļi. Bez pietiekama darbaspēka, kas par šiem mazuļiem parūpētos, viņi nesaņem pietiekamu uzturu un piedzīvo dehidratāciju, skaidroja ārste. Abdulla stāsta, ka viņas klīnikā, kas atrodas bāreņu nama pirmajā stāvā, jau bijuši jaundzimušie kritiskā veselības stāvoklī, no kuriem daļa miruši no augstas temperatūras.

"Viņus vajadzēja barot katras trīs stundas. Tur neviena nebija. Mēs centāmies sniegt infūzijas terapiju, bet lielākoties mēs nespējām bērnus izglābt," telefoniski aģentūrai skaidroja ārste.

Šos skaitļus apstiprina arī vēl divi citi bērnu nama pārstāvji. Abas personas uzskaitīja, ka lielākoties bojā gājuši jaundzimušie un citi bērni zem viena gada vecuma. Kā galvenie cēloņi uzskaitīti nepietiekams uzturs, dehidratācija un infekcijas.

Aģentūra ziņo, ka nedēļas nogalē miruši vēl vairāk bērni. "Reuters" rīcībā nonākušas septiņu bērnu miršanas apliecības, kuras datētas ar sestdienu un svētdienu.

"Ainas, kurās mazuļi guļ miruši savās gultiņās ir biedējošas. Tas ir ļoti sāpīgi," izteicās Abdulla.

Bērnu nama direktore Zeinaba Jouda komentēja, ka šobrīd norit diskusijas par iespējamu bāreņu evakuēšanu no Hartūmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!