Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija nevar no Indijas iegūt miljardu dolāru par piegādāto naftu, jo dienvidāzijas valsts par to ir gatava maksāt tikai savā valūtā rūpijās, ar kurām Krievija neko nevarētu pasākt, raksta aģentūra "Bloomberg".

Kā skaidro aģentūra, pateicoties zaudētam tirgum Rietumos, kā arī G7 un Eiropas Savienības (ES) noteiktajiem cenu griestiem Krievijas naftai, Krievija Indijai maijā piegādājusi rekordlielu naftas daudzumu – divus miljonus barelu diennaktī, kas ir par 15% vairāk nekā aprīlī. Krievijas piegādātās naftas apjoms apsteidzis Irākas un Saūda Arābijas naftas eksportu uz Indiju.

Darījums starp Krieviju un Indiju noslēgts ASV dolāros, taču maksāt Indija tomēr gatava tikai savā valūtā – rūpijās.

Rezultātā viens miljards dolāru "naftas rūpijās" kā neizmantojama krava stāv Indijas banku kontos, raksta aģentūra. Krievijai pieņemams risinājums būtu saņemt maksājumu Ķīnas juaņās vai Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) dirhamos. Tomēr Indijas puse šādam risinājumam nepiekrītot un Maskavai nav sviru Deli ietekmēšanai.

Maijā Krievijas "Urals" markas nafta tirgū maksāja 53 dolārus barelā, kas ir par pieciem dolāriem mazāk nekā aprīlī.

Tajā pašā laikā Krievijas budžets, kurš jau ir ar deficītu, aprēķināts izejot no cenas 70 dolāri par barelu. Maijā Indija Krievijas naftu iepirka par 68 dolāriem barelā, taču šajā cenā bija iekļautas arī piegādes izmaksas.

Kopš Krievija 2022. gada 24. februārī sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, pret valsti ir vērstas nepieredzēta mēroga ekonomiskās sankcijas, Rietumiem cenšoties ierobežot Maskavas spējas finansēt brutālo karu. Sankcijas skar arī Krievijas enerģētikas nozari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!