Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti rezolūcijā aicinājuši NATO sabiedrotos ievērot savu apņemšanos un "pavērt ceļu" tam, ka Kijiva tiek aicināta pievienoties aizsardzības aliansei, portālu "Delfi" informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Rezolūcijā, kas ceturtdien tika pieņemta ar 425 balsīm par, 38 pret un 42 atturoties, deputāti uzsver, ka viņi sagaida, ka "pievienošanās process sāksies pēc kara beigām un tiks pabeigts pēc iespējas drīzāk".

Līdz brīdim, kad Ukraina būs kļuvusi par pilntiesīgu NATO dalībnieci, Eiropas Savienībai un tās dalībvalstīm kopā ar NATO sabiedrotajiem un līdzīgi domājošiem partneriem ir cieši jāsadarbojas ar Ukrainu, lai izstrādātu drošības garantijas pagaidu satvaru, kas jāievieš tūlīt pēc kara, norādīja EP deputāti.

EP uzsver, ka Ukrainas integrācija gan NATO, gan ES veicinātu reģionālo un globālo drošību un stiprinātu saikni starp Ukrainu un eiroatlantisko kopienu.

Tāpat EP deputāti visstingrākajā veidā nosodīja Krievijas 6. jūnijā veikto Kahovkas dambja sagraušanu, kas izraisīja plašus plūdus, vides katastrofu un ekocīdu Ukrainā. EP ieskatā šāda Krievijas darbība ir kara noziegums.

Visi tie, kas ir atbildīgi par šādiem kara noziegumiem, tostarp dambja iznīcināšanu, tiks saukti pie atbildības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, piebilda deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!