Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņoja, ka draudi, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins izmantos taktiskos kodolieročus, ir "reāli", raksta aģentūra "Reuters".

Sestdien Baidens reaģēja uz agresora Putina paziņojumu, ka Krievija izvietojusi Baltkrievijā savus pirmos taktiskos kodolieročus, nosaucot šādu soli par "absolūti bezatbildīgu".

"Kad pirms aptuveni diviem gadiem biju šeit, sakot, ka uztraucos par Kolorādo upes izžūšanu, visi uz mani skatījās kā uz traku," pirmdien sacīja Baidens. "Viņi uz mani skatījās tāpat kā tad, kad es teicu, ka uztraucos par to, ka Putins izmantos taktiskos kodolieročus. Tas [kodolieroču izmantošanas risks] ir reāls," piebilda ASV prezidents.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka viņa valsts ir sākusi saņemt Krievijas taktiskos kodolieročus, no kuriem daži, pēc viņa teiktā, ir trīs reizes jaudīgāki par atombumbām, ko ASV nometa uz Hirošimu un Nagasaki 1945.gadā. Šāda tipa kaujas lādiņu - mazāka darbības rādiusa, mazāk jaudīgu kodolieroču, ko varētu izmantot kaujas laukā - izvietošana ārpus Krievijas ir pirmā kopš Padomju Savienības sabrukuma.

ASV iepriekš paziņojušas, ka negrasās mainīt savu nostāju attiecībā uz stratēģiskajiem kodolieročiem, reaģējot uz šāda bruņojuma izvietošanu Baltkrievijā, un nav saskatījušas nekādas pazīmes, ka Krievija gatavojas izmantot kodolieroci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!