Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien, 19. jūnijā, Ukrainas amatpersonas paziņoja, ka Ungārija ignorē Kijivas pieprasījumus sazināties ar kara gūstekņiem, kuri slepus pārvesti uz valsti no Krievijas, ziņo aģentūra "Reuters".

Budapešta, kas joprojām uztur spēcīgas politiskās un ekonomiskās saites ar Kremli, 9. jūnijā paziņoja, ka 11 Ukrainas kara gūstekņi no Krievijas pārvesti uz Ungāriju.

"Visi diplomātu pēdējo dienu centieni izveidot tiešu kontaktu ar Ukrainas pilsoņiem ir izgāzušies. Šis, līdz ar ziņām no gūstekņu radiniekiem, norāda, ka Ungārijas varasiestāžu apgalvojumi par ukraiņu aizstāvju brīvo statusu valstī nav patiesi," paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Oļegs Nikolenko.

Ungārijas un starptautiskie mediji citējuši premjerministra Viktora Orbāna biroja pārstāvja Gergēlija Guļjas pirmdien minēto, ka karavīri valstī ieradušies "pēc brīvas gribas" un varasiestādes esot informējušas Kijivu par šo pārvešanu: "Viņi arī var pamest valsti jebkurā brīdī, mēs viņus nepārbaudām vai nevaktējam."

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba iepriekš izteicies, ka operācija ieslodzīto pārvietošanai veikta tikai un vienīgi Orbāna politiskajās interesēs: "Bija viens vienkāršs mērķis: Viktoram Orbānam bija jāparāda ungāriem, ka viņš ir iedzīvotāju vienīgais aizstāvis."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!