Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālijas bijušais premjerministrs Skots Morisons atzina, ka nav teicis Francijas prezidentam Emanuelam Makronam, ka plāno atteikties no 56 miljardu eiro vērtā zemūdeņu līguma ar Parīzi un tā vietā iegādāties ASV ražotas zemūdenes, raksta "Politico".

"Mūsu stratēģija bija tāda, ka, ja mēs to darīsim, francūži par to nedrīkst uzzināt— gadījumā, ja tas kaitēs Francijas darījumam," Morisons sacīja gaidāmajā grāmatā, kuru jau lasījusi ziņu aģentūra AFP.

"Tātad mums bija jābūvē ķīniešu mūri — piedodiet par vārdu spēli — ap mūsu diskusijām," sacīja Morisons intervijā Austrālijas žurnālistam Ričardam Kerbajam grāmatas "Piecu acu slepenā vēsture". Grāmata ir par izlūkdienestu aliansi, kurā ietilpst Austrālija, Kanāda, Jaunzēlande, Apvienotā Karaliste un ASV.

Morisons paskaidroja, ka divus gadus slepeni strādāja ar ASV un Apvienoto Karalisti, lai izveidotu alternatīvu aliansi ar nosaukumu AUKUS, kurā trim valstīm būtu kopīgas progresīvas aizsardzības tehnoloģijas, ļaujot Kanberai iegādāties amerikāņu kodolzemūdenes un atteikties no Francijas līguma. Taču Morisons apgalvoja, ka nemeloja Makronam: "Neteikt viņam nav tas pats, kas viņam melot," viņš sacīja.

Saskaņā ar sākotnējo darījumu Kanbera bija piekritusi nopirkt duci parasto kara zemūdeņu no Francijas kuģu būvētāja "Naval Group". Kad tas pirmo reizi tika izziņots 2016. gadā, Francija darījumu nosauca par "gadsimta līgumu".

Austrālijas lēmums atteikties no panāktā līguma ar Franciju 2021. gada septembrī Parīzē tika uztverts kā nodevība, un toreizējais Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns sacīja, ka tas ir līdzīgs "duncim mugurā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!