Foto: AFP/Scanpix/LETA

Divi deviņgadīgi bērni bijuši starp tiem 25 000 iedzīvotāju, kas piespiedu kārtā sterilizēti saskaņā ar Japānas eigēnikas likumu, kas ieviests pēc Otrā pasaules kara, atsaucoties uz parlamenta publicētu ziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Likums, kas spēkā bija 48 gadus, piespieda cilvēkus veikt operācijas, lai atturētu viņus no bērnu radīšanas, kas sabiedrībā tiktu uzskatīti kā "mazvērtīgāki". Daudziem no viņiem bija fiziski vai kognitīvi traucējumi, kā arī mentālās veselības problēmas.

Likums atzīts par tumšu posmu Japānas pēckara laikā un to atcēla 1996. gadā.

Pirmdien. 19. jūnijā, parlaments publicēja ilgi gaidītu pētījumu, kā rezultāti balstīti uz valdības izmeklēšanu, ko uzsāka 2020. gada jūnijā. Tajā norādīts, ka aptuveni 25 000 Japānas iedzīvotāju tika pakļauti šādām operācijām, savukārt 16 000 no šiem cilvēkiem operācijas veiktas bez viņu piekrišanas.

Ziņojumā norādīts, ka lielai daļai cilvēku atbildīgās institūcijas galvojušas, ka tiks veiktas ikdienas procedūras, piemēram, aklās zarnas operācijas. Vietējām varasiestādēm tajā laikā bija tiesības patvaļīgi cilvēkam noteikt operāciju, neņemot vērā viņa vēlmes, uzsver medijs.

Sterilizēto bērnu starpā bijuši arī deviņgadīgs zēns un meitene, norādīts ziņojumā. Kāda 80 gadus veca sieviete, kuru valdība sterilizēja 14 gadu vecumā, vietējiem medijiem komentēja, ka ziņojums ir pierādījums valdības pāridarījumiem bērniem. "Es vēlētos, lai valsts šos jautājumus neignorētu, bet mūsu ciešanas uztvertu nopietni," skaidroja cietusī, kura vēlējās, lai viņu dēvē par Saburo Kitu.

Kā apgalvo ziņojuma kritiķi, tajā nav paskaidrots, kādēļ likumu aizliedza tikai pēc 50 gadiem, kā arī tas neizskaidro iemeslus, kādēļ vispār tāds likums tika pieņemts.

Japāna cietušajiem atvainojās tikai 2019. gadā un piekrita katram upurim izmaksāt aptuveni 20 000 eiro lielu kompensāciju. Oficiālajā paziņojumā tā laika premjerministrs Šindzo Abe norādīja, ka eigēnikas likums cietušajiem radīja "lielas ciešanas".

Tomēr Japāna nav vienīgā valsts, kas savulaik īstenojusi šādu politiku. Piespiedu sterilizācija kādreiz realizēta arī Vācijā, Zviedrijā un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!