Foto: AP/Scanpix/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Afganistānas cilvēktiesību eksperts Ričards Benets šonedēļ paziņoja, ka "Taliban" attieksme pret Afganistānas sievietēm un meitenēm varētu pāraugt "dzimuma aparteīdā", ziņo medijs "Al Jazeera".

"Smaga, sistemātiska un institucionalizēta diskriminācija pret sievietēm un meitenēm ir "Taliban" ideoloģijas un varas pamatā, kas rada bažas, ka grupējums varētu būt atbildīgs par dzimuma aparteīdu," Cilvēktiesību padomi Ženēvā informēja Benets.

ANO dzimuma aparteīdu definē kā "ekonomiskā un sociālā seksuālā diskriminācija pret indivīdiem viņu dzimuma dēļ".

"Esam izcēluši nepieciešamību pēc plašākas dzimuma aparteīda izpētes, kas šobrīd nav starptautisks noziegums, bet par tādu varētu kļūt. Ja aparteīda definīciju pielīdzina situācijai Afganistānā un rases vietā to lieto dzimumu kontekstā, tad ir spēcīgas indikācijas šādam virzienam," sprieda Benets.

Eksperta secinājums izteikts laikā, kad "Taliban" miljoniem sieviešu aizlieguši iegūt izglītību un strādāt.

"Taliban" grupējuma pārstāvis Zabihullahs Mujahids atbildēja Beneta izteikumiem, apsūdzot ekspertu, ANO un vairākas Rietumu institūcijas "propagandas izplatīšanā, kas vērsta pret Afganistānas Islāma Emirātu".

"Afganistānā tiek īstenoti islāma likumi un iebilšana pret tiem ir problēma," uzsver grupējuma pārstāvis.

"Taliban" savus pret sievietēm vērstos ierobežojumus attaisno, pamatojoties uz islāma interpretāciju, tomēr vairāki grupējuma līderi izteikuši kritiku pret aizliegumiem, apgalvojot, ka islāms nodrošina tiesības meitenēm un sievietēm mācīties, kā arī strādāt. Neviena cita musulmaņu apdzīvota valsts neliedz sievietēm un meitenēm tiesības iegūt izglītību un strādāt.

"Delfi" iepriekš ziņoja, ka cilvēktiesību aizsardzības grupas stingros ierobežojumus, ko Afganistānā grupējums nosaka sievietēm, raksturo kā vajāšanu dzimuma dēļ, kas saskaņā ar starptautisko likumu ir "noziegums pret cilvēci".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!