Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Grupējuma "Vagner" kaujinieki atstāj Voroņežas apgabalu, šodien paziņojis Voroņežas apgabala gubernators Aleksandrs Gusevs.

Kremlis sestdien paziņoja, ka "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins ir piekritis pamest Krieviju un doties uz Baltkrieviju un viņa vadītais dumpis pret Krievijas militāro vadību ir beidzies. Kur tieši pašreiz atrodas Prigožins, nav skaidrs.

Joprojām ir maz zināms par to, kas tieši sestdien notika Voroņežas apgabalā, kur, kā ziņoja Maskava, bija izvietoti armijas spēki un notika kaujas operācijas. Voroņežas pilsētā sestdien izcēlās liels ugunsgrēks naftas bāzē. Ugunsgrēka cēlonis nav skaidrs.

Gusevs paziņoja, ka "Vagner" vienību pārvietošanās pa Voroņežas apgabalu "notiek normāli un bez starpgadījumiem" un tuvojas noslēgumam. Viņš piebilda, ka sestdien noteiktie pārvietošanās ierobežojumi tiks atcelti, kad situācija būs pilnībā noregulēta.

Gusevs paziņoja, ka varasiestādes informēs iedzīvotājus par zaudējumu atlīdzināšanu, un pateicās viņiem par izturību. Gubernators sestdien aicināja Voroņežas iedzīvotājus palikt mājās un apliecināja savu atbalstu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Citos Krievijas dienvidu apgabalos, ko vagnerieši gatavojās šķērsot ceļā uz Maskavu, sākta sestdien ieviesto ierobežojumu atcelšana. Rostovā pie Donas, kur "Vagner" kaujinieki ieņēma armijas štābu, dzelzceļa un autobusu stacijas atsākušas strādāt normālā režīmā un atcelti ceļu satiksmes ierobežojumi.

Maskavā gan joprojām ir spēkā pretterorisma operācijas režīms, kas tika ieviests saistībā ar algotņu grupējuma "Vagner" sacelšanos. Kremlis sestdien paziņoja, ka situāciju izdevies atrisināt ar Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko starpniecību un "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins pārcelsies uz Baltkrieviju.

Jau vēstīts, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins piektdienas vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus. Taču sestdienas vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ.

Maskavā sestdien tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai un ieviests pretterorisma režīms, un varasiestādes lūdza iedzīvotājus ierobežot ceļošanu.

Maskavas varasiestādes arī paziņoja, ka drošības apsvērumu dēļ paliks spēkā pirmdien izsludinātā brīvdiena, kas tika pieņemta, lai ierobežotu pārvietošanos pilsētā.

Rostovā pie Donas, kuru vagnerieši atstāja naktī uz svētdienu, atjaunota normāla satiksme, ziņoja Krievijas mediji. Plašsaziņas līdzekļi demonstrēja video, kuros redzams, kā strādnieki tīra ielas pie armijas štāba un pie vietējā cirka vārtiem, kur iepriekšējā dienā bija iestrēdzis tanks.

Kalugas apgabalā, kas atrodas uz dienvidiem no Maskavas, varasiestādes sestdien paziņoja, ka tās sāk atcelt ceļu satiksmes ierobežojumus, kas tika ieviesti, lai apturētu "Vagner" sacelšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!