Foto: AP/Scanpix/LETA

Kopš 'Taliban' nākšanas pie varas Afganistānā 2021. gadā, nogalināti vairāk nekā 1000 civiliedzīvotāju. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) to raksturo kā ievērojami lielu skaitu, neskatoties uz to, ka bojā gājušo skaits krities salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, ziņo medijs "Al Jazeera".

Otrdien publiskotā ANO misijas Afganistānā (UNAMA) ziņojumā norādīts, ka laika posmā no 2021. gada 15. augustam līdz šī gada maijam valstī nogalināti 1095 civiliedzīvotāji, savukārt 2679 tika smagi ievainoti.

Lielākā daļa no slepkavībām – 700 – veiktas tieši ar improvizētām sprāgstvielām, tai skaitā ietilpst arī pašnāvnieku izraisīti sprādzieni mošejās, izglītības iestādēs un tirgos.

Lai gan bruņoti konflikti valstī ir ievērojami sarukuši, draudi joprojām nav pilnībā izskausti. Ziņojumā norādīts, ka par lielāko daļu no uzbrukumiem, kas rezultējušies iedzīvotāju bojāejā, atbildīgs tieši "Taliban" grupējums. Par vairāk nekā 1700 upuriem, tai skaitā ievainotajiem, atbildīgs ir grupējums "Daesh".

"UNAMA norādītie dati izceļ ne tikai postījumus, ko piedzīvo iedzīvotāji, bet arī pašnāvnieku uzbrukumu pieaugošo postu. Mazāks skaits uzbrukumu rada lielāku skaitu civiliedzīvotāju upuru," skaidrots ziņojumā.

Kā norāda ANO, liela daļa uzbrukumu veikti tieši finansiālās un ekonomiskās krīzes dēļ, ar ko saskaras valsts iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!