Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko apstiprinājis, ka valsts uzņēmusi krievu algotņu grupējuma "Vagner" vadītāju Jevgeņiju Prigožinu, kura uzsāktais dumpis Krievijā cieta neveiksmi.

Lukašenko savas valsts medijiem apliecinājis, ka Krievijas vadoņa Vladimira Putina "dotās drošības garantijas" ir realizētas, un Prigožins ieradies Baltkrievijā.

"Redzu, ka Prigožins bijis šajā lidmašīnā – jā, viņš patiešām šodien ieradās Baltkrievijā," sacījis baltkrievu diktators. Pēc Lukašenko teiktā, Prigožina izmaksas nebūs baltkrievu bēda, jo visus rēķinus apmaksāšot "Vagner".

Pagaidām nav zināms, cik daudz "Vagner" algotņu varētu ierasties Baltkrievijā kopā ar Prigožinu. Lukašenko apliecinājis, ka Baltkrievija necels "Vagner" algotņiem bāzes. "Mēs viņiem piedāvāsim vienu pamestu militāro bāzi. Tur ir žogs, tur ir viss – lūdzu, celiet savas teltis," sacīja Lukašenko.

Lukašenko piebildis, ka Baltkrievija neplāno atvērt kādus "Vagner" rekrutēšanas centrus, kā tas izskanējis medijos.

Baltkrievijas vadonis uzrunā atklāja arī detaļas par abu diktatoru savstarpējo sarunu.
"Es ieteicu Putinam nesteigties. Teicu, lai ļauj aprunāties ar Prigožinu un viņa komandieriem," sacījis Lukašenko.

Vēlāk Baltkrievijas mediji izplatīja šīs sarunas nosacīto transkriptu, kas, visticamāk, ir atstāsts pēc Lukašenko uzstāšanās. Sarunas laikā Putins teicis, ka Lukašenko var necensties, jo Prigožins pat nepacelšot telefonu. Uz Lukašenko jautājumu, kur atrodas Prigožins, Putins atbildējis: "Rostovā [pie Donas]." Lukašenko tad piebildis, ka centīsies sazināties ar Prigožinu.

Uzstāšanās laikā Lukašenko nosauca Prigožinu par "varonīgu vīru", bet pirmajā sarunā ar dumpja vadītāju lietoti praktiski tikai lamuvārdi.

"Viņš man teica, lai viņi atdod [aizsardzības ministru Sergeju] Šoigu un [ģenerālštāba priekšnieku Valēriju] Gerasimovu. Un vēl viņš gribēja tikšanos ar Putinu. Es viņam teicu, ka neviens viņam neatdos Šoigu, Gerasimovu vai kādu citu. Viņš atbildēja, ka viņu grib "nožņaugt", tāpēc maršēs uz Maskavu. Un tad es viņam teicu, ka pusceļā uz Maskavu viņu nospiedīs kā mazu blakti. Lai gan, kā man teica Putins, karaspēks tobrīd bija aizņemts frontes līnijā," klāstīja Lukašenko.

Atgādinām, ka 24. jūnijā "Vagner" grupējums Krievijā uzsāka dumpi. Prigožins piektdienas vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus, savukārt Maskavā jau tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai.

Jau sestdienas vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ. Prigožinam Kremlis solīja iespēju pārcelties uz Baltkrieviju, bet "Vagner" kaujinieki tikšot atbrīvoti no kriminālatbildības par bruņoto dumpi, paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, sakot, ka neesot zināms, ar ko Baltkrievijā nodarbosies Prigožins.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!