Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA

Satelīta attēlos redzams, ka Minskas dienvidaustrumu militārajā bāzē pēdējās dienās uzstādīti jauni militārie objekti, kas liecina par iespējamu bāzes ierīkošanu Krievijas algotņu grupējumam "Vagner", ziņo aģentūra "Reuters".

Grupējums, kura līderis Jevgeņijs Prigožins ieradies Baltkrievijā otrdien, 27. jūnijā, varētu izveidot jaunu bāzi brīvajā militārajā objektā netālu no Asipovičiem, kas atrodas aptuveni 90 kilometru attālumā no Minskas, norādījuši Krievijas mediji.

Eiropas Kosmosa aģentūras satelīti "Sentinel 2" otrdien uzņēmuši fotogrāfijas, kurās redzamas garu konstrukciju rindas laukā netālu no tuvējā ciemata, kas 14. jūnijā vēl nebija novērojamas.

Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA

Kā daļu no vienošanās, kas izbeidza Krievijā sestdien uzsākto Prigožina dumpi, Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko uzaicināja "Vagner" turpināt savas operācijas Baltkrievijā. Pēc šī dumpja Krievijas prezidents Vladimirs Putins grupējuma kaujiniekiem piedāvāja pārcelties uz Baltkrieviju, pievienoties Krievijas armijai vai doties mājās. Pēc viņa teiktā, dumpis draudējis valstī izraisīt pilsoņu karu.

Pats Prigožins apgalvoja, ka uzsācis dumpi, lai pieprasītu pārmaiņas militāro līderu vidū. Neveiksmēs agresijā pret Ukrainu "Vagner" līderis vainojis tieši aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu, kurus dumpja laikā pieprasīja izdot grupējumam. Mērķis bijis arī apturēt grupējuma iznīcināšanu. Kremlis īsi pirms tam pavēlēja privātajam militārajam uzņēmumam pakļauties Aizsardzības ministrijas kontrolei.

Tramps: "Gribu, lai cilvēki pārstāj mirt muļķīgā karā"

Ceturtdien, 29. jūnijā, ASV eksprezidents Donalds Tramps komentēja, ka Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu "novājinājis" aizvadītās nedēļas "Vagner" dumpis un ir laiks mēģināt panākt miera izlīgumu starp agresorvalsti un Ukrainu.

Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA

"Es gribu, lai cilvēki pārstāj mirt šī muļķīgā kara dēļ," intervijā ar aģentūru apgalvoja Tramps.

Tramps neizslēdzot iespējamību, ka, lai apturētu karu, Kijivai nāksies piekāpties teritorijas jautājumos Krievijai. Eksprezidents un ASV nākamā prezidenta amata kandidāts skaidroja, ka, ja viņš būtu Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vietā, "viss būtu apspriežams", tomēr ukraiņi, kuri nu jau 16 mēnešu garumā ir smagi cīnījušies par savu zemi, ir pelnījuši uzslavas.

"Viņi būtu pelnījuši paturēt lielu daļu no nopelnītā un, es domāju, Krievija tam piekristu. Jums ir nepieciešams pareizais starpnieks vai sarunu vedējs – šobrīd tāda nav," skaidroja pretrunīgi vērtētais kādreizējais ASV līderis. Savukārt šī brīža ASV prezidents Džo Baidens, kopā ar NATO sabiedrotajiem, vairākkārt uzsvēris, ka Krievijai jāatkāpjas un savs karaspēks jāizvāc no Ukrainas teritorijām.

"Manuprāt, ASV šobrīd vajadzētu veicināt mieru – savest Krieviju ar Ukrainu kopā, lai vienotos par pamieru. Tas ir izdarāms un šobrīd ir īstais laiks," uzsvēra Tramps.

Iepriekš ziņots, ka savas prezidentūras laikā Tramps ar Putinu izveidoja draudzīgas attiecības. Eksprezidents sarunā apgalvoja, ka Putina tēlu ir bojājis Prigožina dumpis: "Var teikt, ka viņš [Putins] joprojām tur ir, viņš joprojām ir stiprs, tomēr, es teiktu, ka daudzu cilvēku prātos viņa tēls noteikti ir nedaudz vājināts."

"Nevar zināt, kas būtu alternatīva, ja pie varas vairs nebūtu Putins. Alternatīva varētu būt labāka, tomēr tā varētu būt arī sliktāka," izteicās bijušais ASV līderis.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !