Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija aktīvi apsver kasešu munīcijas nosūtīšanu uz Ukrainu, lai palīdzētu Kijivas pretuzbrukumam pārvarēt Krievijas aizsardzību, sacīja divas ASV amatpersonas un persona, kas ir pazīstama ar debatēm par šiem jautājumiem, ziņo "Politico".

Diskusija par divējāda lietojuma uzlabotas konvencionālās munīcijas nosūtīšanu pēdējās dienās ir pastiprinājusies. Dažu augstāko ASV amatpersonu vidū valda pārliecība, ka munīcija varētu būt viens no vairākiem instrumentiem, kas padarītu Ukrainas kampaņu veiksmīgāku.

Pagājušā gada beigās Baidena administrācija paziņoja, ka tai ir "bažas" par šādas munīcijas piegādi Ukrainai, galvenokārt humānu apsvērumu dēļ, un arī ASV neuzskatīja, ka Ukrainai tā tobrīd bija vajadzīga. Vienlaikus administrācija nekad neizslēdza to piegādi, taču kasešu munīcija netika nopietni izskatīta, jo bija arī cits, prioritārāks bruņojums, kuru Kijivai vajadzēja piešķirt pirms šīs munīcijas.

Tomēr debates par kasešu munīciju ir pastiprinājušās kopš pretuzbrukuma, liekot dažām amatpersonām teikt, ka administrācija šobrīd ir tuvāk to sūtīšanai uz Ukrainu nekā jebkurā citā kara posmā. Visi trīs iztaujātie cilvēki teica, ka galīgais lēmums vēl nav pieņemts un ka nav laika grafika, saskaņā ar kuru tas būtu gaidāms. Tomēr viena no ASV amatpersonām, kurai tāpat kā citām tika piešķirta anonimitāte, lai apspriestu šo jautājumu, sacīja, ka "ASV apsver iespēju nodrošināt" kasešu munīciju Ukrainai.

Kasešu munīciju var palaist no augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām (HIMARS) un 155 mm haubicēm, ko ASV sniedza Ukrainai drošības palīdzības ietvaros 41 miljarda dolāru apmērā kopš kara sākuma 2022. gada februārī. Munīcija izkaisa lielu skaitu sprādzienbīstamu "bumbu" plašā apgabalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!