Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Notriektajam Ķīnas spiegošanas balonam, kas janvāra beigās ielidoja ASV gaisa telpā, neizdevās ievākt izlūkdatus, atsaucoties uz Pentagona ceturtdienas paziņojumu, vēsta medijs CNN.

Pentagona pārstāvis brigādes ģenerālis Pets Raiders informēja, ka lielu lomu gaisa balona neveiksmē iegūt slepenu informāciju par ASV spēlēja Vašingtonas spertie soļi februāra sākumā, kad F-22 iznīcinātājs to notrieca virs Atlantijas okeāna.

"Mēs uzskatām, ka balons neievāca nekādu informāciju, kamēr tas lidoja pār ASV. Viennozīmīgi, mūsu centieni palīdzēja tam nenotikt," preses sanāksmē apgalvoja Raiders.

Gaisa balons notriekts brīdī, kad tas uzsācis lidojumu pār slepeniem militārajiem objektiem. Balona incidents pastiprināja spriedzi starp Pekinu un Vašingtonu. Vašingtona apsūdzēja Pekinu spiegošanā, savukārt Ķīna apsūdzēja ASV pārāk asā reakcijā, skaidrojot, ka balons bijis paredzēts civilajai pētniecībai un tas netīšām novirzījies no paredzētā maršruta.

Vašingtona izmeklēšanā atklāja, ka balons saistīts ar spiegošanas programmu, ko vada Ķīnas armija.

Piektdien notikušā preses konferencē Ķīnas Aizsardzības ministrijas pārstāvis komentēja, ka "tā sauktais spiegošanas balons" bijiusi "totāla Ķīnas nomelnošana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!