Foto: Reuters/Scanpix
Francijā piekto nakti turpinās protesti, kurus izraisījusi kāda jaunieša nāve - alžīriešu izcelsmes puisis Nahels gāja bojā, kad ar nomas auto centās aizbēgt no likumsargiem un viens no policistiem viņu sašāva. Marseļā naktī uz sestdienu notikušas kārtējās nemiernieku sadursmes ar policiju; pūļa savaldīšanai likta lietā asaru gāze, vēsta BBC.

Parīzes Lailerosas piepilsētā sestdienas vakarā neidentificētas personas ar automašīnu iztriecās cauri mēra mājas vārtiem un aizdedzināja auto. Pilsētas mērs tobrīd atradās darbā, bet viņa sieva un divi bērni bija mājās. Mēģinot aizbēgt, sievietei un vienam bērnam trāpīja petardes, ievainojot viņus.

Pēdējās dienās nekārtību laikā aizdedzinātas vairākas skolas, policijas iecirkņi, pilsētu domes un veikali, bet šāds personisks uzbrukums mēra mājai ir neparasts.

Sestdien - dienā, kad vienā no Parīzes priekšpilsētas mošejām notikušas nonāvētā jaunieša bēres, - smagākās sadurmes notikušas Marseļā, nekārtības turpinājušās arī Lionā, Nicā un Strasbūrā. Parīzē aizturēti vairāk nekā 100 cilvēku, taču aizvadīta salīdzinoši mierīgāka nakts, vēsta ārvalstu mediji.

Sestdien visā valstī mobilizēti 45 000 policistu un naktī uz svētdienu aizturēti vairāk nekā 700 cilvēki, bet kopumā kopš otrdienas nekārtību laikā aizturēti aptuveni 2800 cilvēki, liecina Iekšlietu ministrijas publiskotā informācija.

Nahels tika nošauts pēc tam, kad viņš atteicās pakļauties policijas prasībai apturēt auto, lai veiktu pārbaudi. Viens no likumsargiem izšāva uz bēgošo autovadītāju, kā rezultātā 17 gadus vecais jaunietis gājis bojā. Policists, kurš izdarīja nāvējošo šāvienu, apsūdzēts slepkavībā un atvainojies ģimenei.

Nogalinātā jaunieša bērēs Nantērā sestdien piedalījās simtiem cilvēku. Daudzi sērotāji bija jauni arābi vai melnādainie. Nogalinātā jaunieša māte intervijā telekanālam "France 5" apsūdzēja policistu rasismā, sakot, ka viņš nogalinājis viņas dēlu tāpēc, ka ieraudzījis "arāba seju".

Pēc šīs incidenta nekārtības izraisījušās arī Francijas aizjūras teritorijās, tai skaitā Gviānā un Martinikā.

Nāhela nāve ir atkārtoti izraisījusi diskusijas par situāciju Francijas policijā, tostarp par pretrunīgi vērtēto 2017. gadā pieņemto likumu, kas ļauj policijas darbiniekiem šaut, ja autovadītājs ignorē pavēli apstāties, norāda BBC.

Tāpat tas raisījis jautājumus par iespējamu rasismu Francijas sabiedrībā. ANO Cilvēktiesību birojs pavēstījis, ka nemieri ir iespēja Francijai "risināt dziļas rasisma problēmas tiesību aizsardzībā".

Savukārt Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien "ar vislielāko stingrību" nosodīja vardarbību un pauda, ka Nāhela nāve tiek izmantota, lai attaisnotu vardarbību. Prezidents šo rīcību nosaucis par "nepieņemamu pusaudža nāves izmantošanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!