Foto: Imago/Scanpix/LETA

Tiesiskums Eiropas demokrātijās var tikt iedragāts, ja vien Eiropas Savienības (ES) līderi būtiski nepastiprinās savu reakciju uz ar narkotikām saistītās noziedzības uzplaukumu, medijam "Politico" pauda Eiropola vadītāja Katerina De Bole.

De Bole sacīja, ka Eiropa ir nomainījusi ASV kā galveno starptautisko narkotiku tirgotāju mērķa tirgu, un paredzams, ka nākamajos divos gados narkotiku ienākšana kontinentā pieaugs.

Rezultāts pašreiz novērojamajām tendencēm ir vardarbības un korupcijas palielināšanās vairākās narkotiku tirdzniecības vietās, tostarp Antverpenes ostā Beļģijā, jo noziedznieku bandas arvien vairāk cenšas iefiltrēties loģistikas uzņēmumos, vietējās valdībās un pat tiesu sistēmā, brīdināja De Bole.

"Mēs redzam, ka Eiropas Savienība ir kļuvusi svarīgāka [noziedzniekiem] salīdzinājumā ar ASV. Eiropas valstis šobrīd ir dominējošās," viņa sacīja. "Mēs redzam, ka nākamajos divos gados mums būs narkotiku [sūtīšanas] pieaugums uz Eiropas Savienību, jo ir lielāka ražošana."

Brīdinājums izteikts laikā, kad ES saskaras ar vairākiem izaicinājumiem likuma varai, tostarp tādās valstīs kā Bulgārija, kas atrodas gar galveno narkotiku importa ceļu no Tuvajiem Austrumiem. un kur organizētā noziedzība tiek plaši uzskatīta par pietuvinātu valdībai, atzīmē medijs.

Tomēr De Bole sacīja, ka Eiropas problēma ar narkotikām saistītu organizēto noziedzību ir ne tikai Centrāleiropā un Austrumeiropā. Tā skar arī valstis Rietumeiropā un Ziemeļeiropā, sākot no Antverpenes Beļģijā līdz Roterdamai un Amsterdamai Nīderlandē, kā arī Hamburgai Vācijā un mazajām ostām Spānijā un Zviedrijas piekrastes pilsētās.

Tūlītēja blakusparādība narkotiku karteļiem no Dienvidamerikas, kas ir saistīti ar mafijas grupējumiem Eiropā, ir vardarbīgu noziegumu pieaugums. "Tas, kas mūs patiešām satrauc, ir vardarbības pieaugums. Ne tikai regulāra vardarbība: pasūtījuma slepkavības, spīdzināšana, sprādzieni, patiešām smaga vardarbība ar daudziem mirušiem cilvēkiem," norādīja De Bola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!