Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdiena, 3. jūlijs, bijusi līdz šim karstākā diena, kas jebkad reģistrēta globāli, atsaucoties uz ASV Nacionālo vides prognozēšanas centru (NCEP) iegūtajiem datiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Vidējā globālā temperatūra 3. jūlijā sasniedza 17,01 grādu pēc Celsija, pārspējot iepriekšējo rekordu – 2016. gada augustā fiksētos 16,92 grādus pēc Celsija.

Pēdējo nedēļu laikā ASV dienvidu daļā pieredzēts intensīvs karstums. Vairākās pilsētās Teksasas štatā gaisa temperatūra brīžiem sasniedza pat 38,9 grādus pēc Celsija skalas. Ķīnā turpinājās ilgstošs karstuma vilnis, temperatūrai pārsniedzot 35 grādus pēc Celsija skalas, savukārt Ziemeļāfrikā novērota temperatūra tuvu 50 grādiem pēc Celsija skalas.

Arī Antarktīdā, kur šobrīd ir ziema, fiksēta neierasti augsta temperatūra. Ukrainas pētniecības stacija Antarktīdā Argentīnas salu teritorijās fiksēja līdz šim augstāko jūlija temperatūru – 8,7 grādus pēc Celsija skalas.

"Šis nav pagrieziena punkts, ko mums būtu jāsvin. Tas ir nāves spriedums cilvēkiem un ekosistēmām," komentēja klimata eksperte Frīderika Otto.

"Diemžēl, tas solās būt tikai pirmais no šogad uzstādītiem karstuma rekordiem, jo pieaugošās gāzu emisijas kopā ar "El Nino" parādību paaugstinās temperatūras līdz vēl nebijušiem augstumiem," skaidroja organizācijas "Berekley Earth" zinātnieks Zeke Hausfāters.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!