Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Algotņu grupējuma "Vagner" boss Jevgeņijs Prigožins, kurš pagājušajā mēnesī vadīja īslaicīgu sacelšanos Krievijā, atrodas Krievijā, nevis Baltkrievijā, izteicies Aleksandrs Lukašenko.

Prigožina atrašanās vieta kopš dumpja ir bijusi noslēpums. Saskaņā ar vienošanos par sacelšanās izbeigšanu pret viņu tika atceltas apsūdzības un viņam tika piedāvāts pārcelties uz Baltkrieviju, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Taču ceturtdien Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko sacīja: "Kas attiecas uz Prigožinu, viņš atrodas Sanktpēterburgā. Viņš neatrodas Baltkrievijas teritorijā." Ceturtdien Lukašenko piebilda, ka, "cik man zināms", pārējie "Vagner" kaujinieki joprojām atrodas savās bāzēs, tostarp Austrumukrainā vai mācību bāzē Krievijas Krasnodaras apgabalā.

Lukašenko bija palīdzējis noslēgt darījumu, lai izbeigtu dumpi, un pirms nedaudz vairāk nekā nedēļas paziņoja, ka Prigožins ir ieradies Baltkrievijā. BBC izsekoja Prigožina privāto lidmašīnu, kas jūnija beigās lidoja uz Baltkrieviju un tajā pašā vakarā atgriezās Krievijā. Kopš tā laika šī lidmašīna ir veikusi vairākus lidojumus starp Sanktpēterburgu un Maskavu, lai gan nav skaidrs, vai Prigožins ir atradies uz tās klāja. BBC arī nav spējusi pārbaudīt Lukašenko apgalvojumu par "Vagner" līdera pašreizējo atrašanās vietu.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs šonedēļ sacīja, ka Baltkrievijā šobrīd atrodas vien daži privātā militārā uzņēmuma kaujinieki. Intervijā ar "Politico" aizsardzības alianses līderis sacīja, ka "Vagner" spēki joprojām aktīvi darbojas Āfrikā un prom no frontes līnijas Ukrainā, bet Baltkrievijā esošo algotņu skaits ir neliels.

Tāpat Krievijas drošības dienesti šonedēļ veikuši reidu Prigožina pilī Sanktpēterburgā, atrodot ieročus, zelta stieņus un pat parūkas, raksta "Sky News". Prigožina īpašumā, kuru viņam nācās atstāt pēc neveiksmīgā dumpja jūnija izskaņā, atrada aligatora izbāzeni.

Jau ziņots, ka Prigožins jūnija izskaņā apsūdzēja Maskavu nāvējošos raķešu uzbrukumos algotņu vienībām un apsolīja par to atriebties. Viņš solīja spert visus nepieciešamos soļus, lai gāztu valsts militāro vadību, piedraudot, ka viņa vadītie spēki "iznīcinās visu" savā ceļā.

Drīz pēc tam Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) paziņoja, ka sāk izmeklēšanu par aicinājumiem sarīkot "bruņotu sacelšanos". 24. jūnija rītā Prigožins paziņoja, ka ir "gatavs iet līdz Maskavai", lai dabūtu rokās aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un Ģenerālštāba priekšnieku Gerasimovu.

"Vagner" vienības ieņēma militāros objektus Rostovā pie Donas, Voroņežā un sasniedza arī Ļipeckas apgabalu, sestdienas vakarā esot vien dažu simtu kilometru attālumā no Maskavas vārtiem. Krievijas galvaspilsētā un tās apkārtnē jau tika veidotas aizsardzības pozīcijas, valsts drošības struktūrām gatavojoties potenciālām sadursmēm ar vāgneriešiem.

Tomēr tās pašas dienas vakarā Prigožins, daudziem par pārsteigumu, paziņoja, ka atsauc "Vagner" virzību uz Maskavu, pieliekot punktu aptuveni 24 stundas garajam dumpim.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !