Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija lēmusi par kasešu munīcijas iekļaušanu jaunajā ieroču paketē Ukrainai, ko, kā apgalvo amatpersonas, Vašingtona izziņos piektdien, raksta medijs "Politico".

Jaunajā ieroču paketē ietilps arī desmitiem bruņumašīnas "Bradley" un "Stryker", pretgaisa aizsardzības raķetes un pretmīnu aprīkojums, mediju informēja anonīma amatpersona. Vašingtonas plānotās jaunās ieroču paketes vērtība ir aptuveni 800 miljoni ASV dolāru.

Ukrainas spēki šobrīd notiekošā pretuzbrukuma laikā aktīvi cenšas izlauzties cauri Krievijas frontes līnijām. Amatpersonas uzskatot, ka Ukrainas apgādāšana ar okupantu iepriekš izmantotu munīciju, dos Kijivai priekšrocības.

Līdz šim Vašingtona par kasešu munīcijas piegādi Ukrainai bijusi skeptiska. Pentagona pārstāvis nesen likumdevējiem, atsaucoties uz militārajiem analītiķiem, skaidrojis, ka šāda munīcija būtu īpaši noderīga kaujas laukā, jo īpaši pret Krievijas pozīcijām. Līdz šim munīcija nav nodrošināta tās Kongresa ierobežojumu dēļ un "bažām par sabiedroto vienotību".

"Delfi" iepriekš informēja, ka kasešu munīciju var palaist no augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām (HIMARS) un 155 mm haubicēm, ko ASV sniedza Ukrainai drošības palīdzības ietvaros 41 miljarda dolāru apmērā kopš kara sākuma 2022. gada februārī. Munīcija izkaisa lielu skaitu sprādzienbīstamu "bumbu" plašā apgabalā. Kasešu munīcija ir aizliegta vairāk nekā 100 valstīs, jo tūlītējas neuzsprāgšanas gadījumā vēlāk bojā var iet civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!