Foto: AP/Scanpix/LETA

Otrdien Lietuvas galvaspilsētā Viļņā sākas ilgi gaidītais NATO samits.

Šis būs jau otrais NATO samits, kas notiek kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma, un sagaidāms, ka tieši ar Ukrainu saistīti jautājumi būs tikšanās dienaskārtības augšgalā.

Portāls "Delfi" jau iepazīstināja ar trim galvenajiem tematiem, kuriem vērts pievērst īpaši lielu uzmanību 11.-12. jūlijā notiekošajā Viļņas samita laikā. Ar tiem plašāk varat iepazīties šeit.

Līdzās jautājumiem par atbalstu Ukrainai un NATO tālākajām attiecībām ar Kijivu, sabiedrotie apspriedīs alianses aizsardzības plānus. Tāpat aktuāls joprojām ir jautājums par Zviedrijas uzņemšanu NATO, kuru jau vairāk nekā gadu aizkavē Turcijas pretenzijas.

Ilgstošas galvassāpes NATO aprindās radījis temats par aizsardzībai veltītajiem resursiem. Šobrīd tikai aptuveni trešdaļa alianses dalībvalstu aizsardzībai tērē vismaz 2% no IKP jeb apjomu, kādu pati NATO ir definējusi kā optimālu.

Sagaidāms, ka arī Viļņas samitā tēriņi aizsardzībai būs viens no apspriestajiem tematiem. Kā atzīmē medijs "Euractiv", NATO izskatīs iespēju noteikt jaunas aizsardzības izdevumu saistības. Tiek sagaidīts, ka NATO dalībvalstis apņemsies tērēt aizsardzībai vismaz 2% no IKP un turpinās palielināt izdevumus pat pēc šī punkta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!