Foto: AFP/Scanpix/LETA

24. jūnijā Krievijā notikušā "Vagner" dumpja laikā, grupējumam izdevies sasniegt militāro bāzi "Voronezh-45", kurā Kremlis glabājot kodolieročus, tomēr algotņi tiem nav tikuši klāt, atsaucoties uz Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītāju Kirilu Budanovu, vēsta aģentūra "Reuters".

Medijs ziņo, ka pateicoties sociālajos tīklos publicētiem video un intervijām ar vietējiem iedzīvotājiem, zināms, ka grupa ar militārajiem transportlīdzekļiem dumpja laikā virzījusies arī austrumu virzienā uz nocietinātu Krievijas armijas bāzi "Voronezh-45", kurā glabājas kodolieroči.

Rietumu amatpersonas skaidrojušas, ka kodolieroču noliktava nevienā brīdī neesot bijusi apdraudēta. Tomēr medijs norāda, ka dumpja organizatoru izsekošana pārtraukta, "Vagner" sasniedzot neapdzīvotākus reģionus, aptuveni 100 kilometrus no militārās bāzes, līdz ar to nav zināms, kas noticis tālāk.

Budanovs intervijā ar "Reuters" norādījis, ka grupējums sasniedzis kodolieroču bāzi. Viņu mērķis bijis savā īpašumā iegūt nelielas padomju laiku kodolierīces, lai "paaugstinātu dumpja likmes". "Ja tu esi gatavs cīnīties līdz pēdējam karavīram, šī ir viena no iestādēm, kas ievērojami paaugstina likmes," skaidroja Budanovs.

Viņš apgalvoja, ka vienīgā barjera starp grupējumu un kodolieročiem bijušas iestādes durvis: "Noliktavas durvis bija ciet un viņi nevarēja iekļūt tehniskajā sektorā."

Medijs skaidro, ka izlūkošanas pārvaldes vadītājs pierādījumus un sīkāku informāciju nenodrošināja.

Anonīms avots, kas pietuvināts Kremlim, Budanova teikto daļēji apstiprinājis, skaidrojot, ka grupējumam izdevās iekļūt zonā. Satraukums radies arī pašā Kremlī, līdz ar to Maskava bijusi spiesta steigā meklēt risinājumus dumpja izbeigšanai.

Savukārt ASV amatpersonas vairākkārt izteikušas šaubas par šiem apgalvojumiem. "Tas būtu praktiski neiespējami" varasiestādēm nepiederošām personām pārkāpt Krievijas kodoldrošību, skaidrojis eksperts no Amerikas zinātnieku federācijas Mets Korda. "Vagner" varbūt ir tūkstošiem kareivju, tomēr pastāv tikai neliela iespēja, ka kāds no viņiem zinātu kā detonēt bumbu, uzsvēra pārstāvis.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!