Foto: EPA/Scanpix/LETA

Otrdien NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs preses konferecē apstiprināja, ka Ukraina kļūs par alianses dalībvalsti, kad tā izpildīs visus priekšnosacījumus.

"Alianse ir vienojusies par trīs elementiem, lai Ukrainu tuvinātu NATO. Pirmkārt, programmu, lai atvieglotu pāreju no padomju laikiem uz NATO standartiem. Palīdzēt no jauna uzbūvēt Ukrainas drošības un aizsardzības sektoru un nodrošināt valsti ar galvenajām vajadzībām – degvielu un medicīnas aprīkojumu. Jaunu NATO – Ukrainas padomi, lai konsultētu, pieņemtu lēmumus un risinātu krīzes jautājumus. Tur mēs tiksimies kā vienlīdzīgi," paziņoja Stoltenbergs.

"Treškārt, mēs apstiprinām, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti. Esam vienojušies atcelt rīcības plānu dalībai NATO. Tas mainīs Ukrainas ceļu līdz dalībvalsts statusam no divu soļu uz viena soļa procesu," uzsvēra ģenerālsekretārs.

Stoltenbergs skaidroja, ka Ukraina kļūs par dalībvalsti tad, kad sabiedrotie savā starpā vienbalsīgi tam piekritīs, kā arī Kijiva izpildīs visus priekšnosacījumus, ko alianse būs noteikusi.

Savukārt atsaucoties uz aizsardzībai veltītajiem resursiem, Stoltenbergs paziņoja, ka dalībvalstis ir apņēmušās aizsardzībai veltīt vismaz 2% no IKP, ko alianse arī līdz šim bija definējusi kā optimālu.

"Delfi" iekpriekš ziņoja, ka šis ir jau otrais NATO samits, kas noticis kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Tas norisinās Lietuvas galvaspilsētā Viļņā no 11.-12. jūlijam. Liela uzmanība šoreiz pievērsta jautājumiem saistītiem ar Ukrainu, Zviedrijas uzņemšanai NATO, alianses aizsardzības plāniem, kā arī aizsardzības vajadzībām tērētajiem resursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!