Foto: AFP/Scanpix/LETA

11 NATO dalībvalstis otrdien apņēmās apmācīt ukraiņu pilotus lidot ar amerikāņu iznīcinātājiem F-16, ziņo portāls "Politico".

Mācības sākšoties augustā, un tas ir nozīmīgs solis ceļā uz iespējamo moderno militāro lidmašīnu piegādi Kijivai.

Vispirms piloti tiks apmācīti Dānijā, līdz tiks izveidots centrs Rumānijā. Saskaņā ar misiju vadošās Dānijas un Nīderlandes teikto, pirmajai pilotu grupai mācības jāpabeidz līdz nākamā gada sākumam. Programmā piedalās arī Beļģija, Kanāda, Luksemburga, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Zviedrija un Apvienotā Karaliste.

"Šī koalīcija strādā pie apmācībām. Tas ir solis, ko mēs šodien speram," NATO samita laikā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā sacīja Nīderlandes aizsardzības ministre Kajsa Ollongrena. "Nākamais solis būtu pati faktiskā spēja [iznīcinātāju piegādes Ukrainai] (..) Kad visas šīs valstis pievienojas šai koalīcijai, tas parāda mūsu apņemšanos un liecina, ka mēs strādājam noteiktā virzienā."

Līdz šim neviena valsts nav piedāvājusi nosūtīt uz Ukrainu iznīcinātājus F-16, taču Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs sacīja, ka ir "pilnīgi pārliecināts", ka tas ir tikai sākums. "Mēs sākām ar F-16, bet varbūt mums būs vairāk iznīcinātāju — cita veida," viņš sacīja, atbildot uz jautājumu, vai "Eurofighter Typhoon" iznīcinātāji būtu vēl viens Ukrainas lūgums Eiropas sabiedrotajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!