Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 11. jūlijā, NATO dalībvalstis Viļņas samitā nosodīja Ķīnas centienus palielināt tās starptautisko ietekmi, skaidrojot, ka Pekinas rīcība izaicina alianses dalībvalstu drošību un intereses. Ķīna šādu rīcību noliedza, ziņo aģentūra "Reuters".

Samita laikā NATO dalībvalstis publicēja paziņojumu, kurā skaidrots, ka Ķīnas Tautas Republika izaicina alianses intereses, drošību un vērtības ar tās "ambīcijām un piespiedu politiku".

"Ķīna izmanto plašu politisko, ekonomisko un militāro instrumentu klāstu, lai palielinātu savu globālo ietekmi un izstarotu spēku, vienlaikus saglabājot neskaidrību par tās stratēģiju, nodomiem vai militāro attīstību," teikts ziņojumā.

"Pekinas ļaunprātīgās hibrīd un kiberoperācijas, kā arī tās konfrontējošā retorika un dezinformācija kaitē alianses drošībai," paziņoja NATO.

Savukārt Stoltenbergs preses konferencē norādīja, ka Ķīnas pēdējā laika pārlieku lielā pašpārliecinātība ietekmē NATO dalībvalstu drošību: "Ķīna aktīvi izaicina starptautiskos likumus, atsakās nosodīt Krievijas iebrukumu Ukrainā, draud Taivānai un palielina militāro spēku klātbūtni."

"Sabiedrotie ir vienojušies turpināt sadarboties savā starpā, lai aizstāvētos pret Ķīnas lēmumiem un piespiedu politiku," uzsvēra ģenerālsekretārs.

Otrdien publicētā paziņojumā Ķīnas diplomātiskā misija Eiropas Savienībā (ES) paziņoja, ka NATO neņem vērā pamata faktus, kā arī pret Pekinu vērstajā kritikā ir sagrozīta Ķīnas nostāja un politika. Pārstāvji apgalvoja, ka NATO līderi apzināti centušies diskreditēt Ķīnu. "Mēs pret šiem paziņojumiem stingri iebilstam un tos noliedzam," paziņojumā min Pekina.

"Delfi" iepriekš ziņoja, ka NATO samits norisinās Lietuvas galvaspilsētā Viļņā no 11.-12. jūlijam. Liela uzmanība šoreiz pievērsta jautājumiem, kas saistīti ar Ukrainu, Zviedrijas uzņemšanu NATO, alianses aizsardzības plāniem, kā arī aizsardzības vajadzībām tērētajiem resursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!