Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis medijiem atklājis trīs prioritātes, par kurām trešdien vēlas runāt ar saviem partneriem un sabiedrotajiem no NATO dalībvalstīm, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Pirmā prioritāte - nodrošināt jaunas militārās palīdzības paketes, lai atbalstītu Ukrainas spēkus kaujas laukā. Gaidāms, ka 12. jūlijā G7 valstis nāks klajā ar oficiālu paziņojumu, kurā izklāstīta plaša mēroga Kijivai paredzēta militārā palīdzība.

Otrā prioritāte - saņemt uzaicinājumu pievienoties NATO kā pilntiesīgai dalībvalstij. Šis ir jautājums, par kuru Ukraina cīnās jau ilgstoši, taču līdz šim Kijiva nav spējusi panākt sev pilnībā apmierinošu alianses lēmumu.

Otrdien NATO paziņoja, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti, kad būs izpildīti priekšnosacījumi un kad tam būs visu dalībvalstu piekrišana. Tāpat alianse ir vienojusies saīsināt procesu, saskaņā ar kuru Ukraina varēs pievienoties NATO. Visbeidzot, šobrīd Viļņā notiekošajā NATO samitā lemts par īpašas alianses un Ukrainas padomes izveidošanu, kurā gan NATO, gan Ukraina tiksies vienlīdzīgā statusā.

Trešā Zelenska nosauktā prioritāte - drošības garantiju noteikšana Ukrainai no NATO dalībvalstu puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!