Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas ģenerālis Ivans Popovs paziņoja, ka ir atstādināts no amata Ukrainā pēc tam, kad militārajiem vadītājiem bija pavēstījis patiesību par smago situāciju frontē, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Popovs bija 58. armijas komandieris. Šī okupantu bruņoto spēku daļa karojusi Zaporižjas apgabalā Ukrainas dienvidos.

Balss ziņojumā ģenerālmajors Popovs sacīja, ka viņš uzdeva jautājumus par lielo upuru skaitu un artilērijas atbalsta trūkumu. "Vajadzēja vai nu klusēt un būt gļēvulim, vai arī pateikt tā, kā tas ir," viņš teica. "Man nebija tiesību melot jūsu, savu kritušo cīņu biedru vārdā, tāpēc es izklāstīju visas pastāvošās problēmas."

Balss ziņojumu sociālajā tīklā "Telegram" ievietojis Krievijas deputāts Andrejs Guruļovs, kurš ir bijušais militārais komandieris un biežs aktualitāšu komentētājs valsts televīzijā. Nav skaidrs, kad ziņojums tika ierakstīts.

Starp problēmām, par ko runāja Popovs, bija atbilstošu pretbateriju sistēmu trūkums, kas palīdzētu atvairīt Ukrainas artilērijas uzbrukumus, kā arī militārās izlūkošanas trūkums.

Popovs sacīja, ka viņa atlaišanu pieprasīja augstākie komandieri, kurus viņš apsūdzēja valsts nodevībā, un to apstiprināja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Krievu militāro blogu autori ziņoja, ka rīkojums atlaist ģenerālmajoru Popovu ir nācis no Krievijas bruņoto spēku vadītāja ģenerāļa Valērija Gerasimova. Viņi teica, ka ģenerālis Gerasimovs apsūdzēja Popovu "trauksmes celšanā un augstākās vadības šantažēšanā" pēc tam, kad viņš uzsvēra nepieciešamību mainīt karavīrus, kuri ilgstoši atradušies frontē un cietuši ievērojamus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!