Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viļņa sagaida, ka plāns par Vācijas brigādes dislocēšanu Lietuvā tiks sagatavots līdz septembra beigām, ceturtdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

"Kopīgā darba grupa sāk strādāt," ministrs teica Lietuvas sabiedriskajam radio, piebilstot, ka vasarā darbi var ritēt lēnāk, bet "mēs ceram, ka līdz septembra beigām viss būs pabeigts".

"Mēs plānojam finanses un būvdarbus, un visu organizējam," tādēļ Lietuvai plāns, saskaņā ar kuru brigāde tiks izvietota, ir nepieciešams pēc iespējas drīz, paskaidroja Anušausks.

Viņš teica, ka plāna izstrāde palīdzēs abām pusēm koordinēt darbību.

Tāpat pagaidām neesot zināms, vai Vācijas militārpersonas Lietuvā ieradīsies ar ģimenes locekļiem. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss iepriekš teica, ka 4000 karavīru veidotā vācu brigāde Lietuvā būs dislocēta pastāvīgi, kas ierasti nozīmē, ka karavīri uz dislocēšanas vietu pārceļas ar ģimeni, bet tam ir nepieciešama papildu infrastruktūra.

"Es teiktu, ka tas bija paziņojums, bet mums ir jāpagaida, lai redzētu, kas notiks. Pat Vācijas puse to nevar skaidri pateikt," Anušausks atzina, uzsverot, ka nepieciešamības gadījumā Lietuva spēs visu nodrošināt.

Pistoriuss šonedēļ NATO samita laikā Viļņā teica, ka Berlīne brigādes izvietošanas Lietuvā plānu izstrādās šā gada ceturtajā ceturksnī.

Vācija vada kopš 2017.gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru.

Pagājušajā gadā Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Vācijas kanclers Olafs Šolcs parakstīja komunikē, kas paredz Lietuvā izvietot Vācijas brigādi vairāku tūkstošu cilvēku sastāvā. Iepriekš Vācijas pozīcija bija Lietuvā izvietot tikai daļu no brigādes, bet pārējie karavīri gatavībā būtu dislocēti Vācijā. Tikmēr Lietuva uzstāja, ka pēc infrastruktūras sagatavošanas Lietuvā ir jāatrodas Vācijas brigādei pilnā apmērā.

Tikai šogad jūnijā Vācija beidzot apliecināja gatavību izvietot visu brigādi Lietuvā, kad tur būs nepieciešamā infrastruktūra un tas netraucēs citiem NATO plāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!